Dostupni linkovi

Evropska komisija: Halo, Podgorica, da li se čujemo?


Šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav gleda objavljivanje Izvještaja EK za Crnu Goru, Podgorica 29. maj 2019.
Šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav gleda objavljivanje Izvještaja EK za Crnu Goru, Podgorica 29. maj 2019.

Dan nakon što je Evropska komisija objavila izvještaj o napretku Crne Gore za 2019. godinu u kojem se konstatuje da i pored određenog pomaka reforme u vladavini prava i dalje nijesu na željenom nivou, postavlja se pitanje koji su dometi ovakvih izvještaja, budući da Crna Gora od Evropske komisije u nazad nekoliko godina dobija slične ocjene kojima se ukazuje na iste manjkavosti.

I ove godine Evropska komisija u izvještaju na 100 strana navodi iste probleme na koje je ukazivala i u prethodnom periodu – nedovoljnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, neriješene napade na novinare, zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe…

U državnim strukturama pak gledaju na onu stranu izvještaja koja ukazuje na izvjestan napredak u provođenju reformi i boljim rezultatima u oblasti vladavine prava, što je ključni uslov za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

“Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore je objektivan, daje realnu sliku o našim uspjesima i izazovima, a posebno me raduje što je konstatovan napredak u ekonomskoj politici”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa šefom Delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom.

I glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević zadovoljan je nalazima i ocjenama EK u vezi sa učincima u borbi protiv korupcije, uključujući i medijske slobode, iako je u izvještaju EK navedeno da u izvještajnom periodu nije postignut napredak.

“Ono što mene čini zadovoljnim kada je ovaj izvještajni period u pitanju jeste da postoji određeni napredak kada su pomenute oblasti u pitanju. Dakle, mi se ipak krećemo. Ali to nije nešto što se može uraditi u kraćem vremenskom periodu i mislim da će nam za postizanje pune spremnosti u ovom dijelu trebati još vremena”, poručio je glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Drljević u izjavi novinarima u Podgorici.

Za sedam godina koliko traju pregovori sa EU, Crna Gora je otvorila gotovo sva poglavlja, izuzev 8. poglavlja o konkurenciji.

Do sada je, međutim privremeno zatvorila samo tri pregovaračka poglavlja.

U najnovijem izvještaju EK, Crna Gora dobila je prosječnu ocjenu o ograničenom napretku koja zapravo ukazuje na neuspjeh zemlje da uđe u naprednije reforme koje bi pokazale opipljivije rezultate, kaže Dina Bajrmaspahić iz Instituta alternativa.

Bajramspahić kaže da je teško ocijeniti kakav domet imaju ovakvi izvještaji i da li su dovoljno motivišući za crnogorsku vlast:

“Neke godine bude malo zabrinutosti pa se preduzmu neki koraci i mjere ka unaprjeđenju stanja u nekim oblastima, a neke druge izvještajne godine bude potpuno pasivna reakcija države. Međutim, ovo bi moralo da bude alarm, to je činjenica, ovakav izvještaj i stagniranje u velikom broju oblasti i nazadovanje u određenim oblastima. Mi smo došli do rezultata prema kojem smo u četiri poglavlja napravili neki pomak dok smo u pet poglavlja nazadovali. Sumarno, rezultati ove godine su lošiji u odnosu na izvještaj za 2018. godinu”, primjećuje Bajramspahić.

Univerzitetski profesor i glavni metodolog CEDEM Miloš Bešić kaže za RSE da je izvještaj EK obavezujuća agenda za vlasti u Crnoj Gori, ali kao ključni problem u cijeloj priči o evropskim integracijama ističe političku volju države da provodi reforme:

“Vlast u Crnoj Gori će dakle deklarativno, uvijek stati na stranu tih promjena koje mora da se naprave, poteza koji treba da se naprave. Uvijek će bez ikakvih problema usvajati zakone, legislativu, formlizaciju, procedure sve ono što formalno negdje njima daje za pravo da kažu - evo mi radimo. U Izvještajima i izjavama evropskih funkcionera vrlo često će te naći jednu ključnu rečenicu, stav na kome se insistira - to je politička volja. Ključni problem koji imamo kada je riječ o reformama nije samo ispunjavanje tih formalnih kriterijuma na kojima se insistira nego u sprovođenju tih politika, koje treba da proističu iz te forme. E to se zove politička volja”, ističe Bešić.

Nakon što je od šefa delegacije EU u Podgorici Aiva Orava dobio izvještaj o napretku, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je ocijenio da je ovogodišnji izvještaj pokazao da Crna Gora i dalje predvodi proces pristupanja Evropskoj uniji.

Crna Gora ne očekuje i ne želi da joj se gleda kroz prste: Zoran Pažin
Crna Gora ne očekuje i ne želi da joj se gleda kroz prste: Zoran Pažin

Zvanična Podgorica ne želi u EU preko “veze” poručio je ministar Pažin:

„Crna Gora ne očekuje i ne želi da joj se gleda kroz prste, niti da bude primljena u Evropsku uniju prije nego što u potpunosti ispuni sve potrebne uslove za punopravno članstvo”, saopštio je ministar Pažin.

Građani, u svakodnevnom životu ne osjećaju napredak Crne Gore na putu ka EU, kaže za RSE Ratko iz Podgorice:

“Mi svi znamo da se stoji u mjestu i to se baš onako stabilno stoji i to je dobra pozicija. Mislim da je dobro da se stoji da se bar ne ide na niže. Što se tiče borbe protiv korupcije mislim da se to polje neće dirati. Nepotizam uz korupciju je sastavni dio sistema ali je i logično s obzirom na tu nepromjenjivost vlasti već trideset godina”, kaže Ratko.

Milica iz Podgorice za RSE kaže da nije razmišljala o tome koliko napredak Crne Gore u evropskim integracijama utiče na građane u svakodnevnom životu:

“Nadamo se i vjerujemo da će se napredak o kome se priča i dogoditi. Mi vjerujemo u to i želimo da vjerujemo. Ali kada su ljudska prava i borba protiv korupcije u pitanju bojim se da nijesmo napredovali", kaže Milica.

Hoće li Vlada Crne Gore i druge institucije u državi na pravi način shvatiti poruke iz najnovijeg izvještaja EK pokazaće vrijeme, ističe Dina Bajrmaspahić dodajući da Brisel, međutim više neće opraštati ograničene domete i rezultate reformi.

To su pokazali, ističe Bajrmaspahić tako što nijesu predložili završna mjerila za poglavlja 23 i 24, iako su se u crnogorskoj Vladi tome nadali:

“Mi smo u prethodnom periodu upozoravali vlast da ni privremena mjerila nijesu ispunjena i da se mora uraditi mnogo više da bi smo dobili završna. Na žalost, Vlada je računala da će to doći protokom vremena, što se nije dogodilo. Ovo je jedan od najdetaljnijih izvještaja koje smo imali do sada, vrlo precizno sjecira stanje u brojnim oblastima i daje mnogo oštrije nalaze i komentare nego što smo navikli”, ističe Bajramspahić.

EU finansijski pomaže reforme u Crnoj Gori a taj iznos je na godišnjem nivou oko 35 miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG