Dostupni linkovi

UNMIK: Radnik priveden dok je bio na dužnosti


Kosovska policija hapsi ruskog pripadnika UNMIK-a koji se nalazio na barikadi

UNMIK na Kosovu ne komentariše zahtev kosovskih vlasti o ukidanju imuniteta ruskom radniku ove institucije, budući da se radi o tekućem sudskom procesu. Generalna procedura je da se takvi zahtevi prosledjuju generalnom sekretaru UN na odlučivanje.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je preko Ministarstva spoljnih poslova Kosova zatražilo ukidanje imuniteta ruskom državljaninu i radniku misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Mihajilu Krasnoščekovu, koji je u utorak tokom policijske akcije na severu priveden jer je bio na barikadi koja je onemogućavala prolazak policije. On je nakon nekoliko sati pušten na slobodu.

Glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sulja potvrdio je za RSE da je zahtev o ukidanju imuniteta podnet u sredu, kako bi otpočeo postupak u vezi krivičnog dela "ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti" i "učešće u grupi koja je počinila krivično delo huliganizma".

UNMIK misija, međutim, navodi i da su dvojica radnika ove misije privedeni dok su izvršavali svoje dužnosti nadgledanja i izveštavanja o situaciji, a u skladu sa mandatom misije. Kosovske vlasti navele su da su privedeni jer su učestvovali na barikadama.

„Dok se detalji još uvek razjašnjavaju, uključeno osoblje je radilo u službenom svojstvu kada su uhapšeni i privedeni. Pored toga, postoje ozbiljne tvrdnje da je policija primenila silu protiv jasno identifikovanog osoblja UN-a, što prevazilazi razumne standarde. UNMIK tek treba da dobije adekvatne informacije od organa vlasti u smislu razloga za njihovo pritvaranje“, navodi se u odgovoru UNMIK-a. Kako su dodali, obojica su zadobili povrede i podvrgnuti su lečenju.

Dodaje se da je ruski državljanin službenik za civilne poslove sa najdužim stažom stacioniran u kancelariji ove misije u Zubinom Potoku, dok je druga osoba srpske nacionalnosti asistent u istoj kancelariji.

Ruski državljanin je oslobođen nekoliko sati nakon privođenja, dok je kosovski Srbin i dalje u pritvoru.

* Ispravka

U prethodnoj verziji ovog teksta, pogrešno je navedeno da je UNMIK prosledio zahtev u sedište Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG