Dostupni linkovi

Feministička akcija ispred Patrijaršije u Beogradu


Telo kao autonomija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Performans 'Moje telo = Moja autonomija'

Grupa ženskih nevladinih organizacija izvela je u utorak uličnu akciju „Moje telo = moja autonomija!“ ispred zgrade Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beogradu.

Akcija je održana povodom 28. maja, Međunarodnog dana akcija za reproduktivna prava i žensko zdravlje, a organizovle su je Žene u crnom, uz podršku Centra za ženske studije i Inicijative žena Srbije.

Izveden je performans tokom kojeg je jedna od aktivistkinja kredom na pločniku ispisivala poruku „Moje telo = moja autonomija“, a za njom je išao aktivista kostimiran u pravoslavnog sveštenika koji je sunđerom brisao napisano.

Takođe, aktivistkinje su na trotoar bacile igle za pletenje, uz transparent na kojem je pisalo „Ovim su vršeni nelegalni abortusi“.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnila Staša Zajović, iz Žena u crnom, akcija je izvedena ispred Patrijaršije zbog toga što je ova institucija jedan od simbola patrijarhalne moći.

“Ovde smo zato što je sramno da se ova institucija bavi ženskim pravima i da optužuje žene, nazivajući ih čedomorkama. Ona ne poznaje potrebe žena, jer kada bi poznavala stvarno žene, onda bi znala da je 80 posto žena u Srbiji svesno da su uzroci pada nataliteta siromaštvo, nizak standard, nepovoljan položaj žena, loš zdravstveni sistem. Oni takođe ne znaju da je, prema našim istraživanjima, dve trećine pravoslavnih vernica reklo da abortus nije ubistvo”, kaže Zajović.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je 15. oktobra 2017. godine u Pećkoj patrijaršiji izjavio da "Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i oni koji su na Kosovu i Metohiji".

Deo javnosti kritikovao je taj stav, ali se Srpska pravoslavna crkva nikada nije odredila o ovoj izjavi, niti je Amfilohije razrešen sa funkcije koju obavlja.

Tokom akcije aktivistkinje i aktivisti su nosili transparente sa porukama „Nećemo da rađamo za državu, Crkvu, naciju, armiju“, „Seksualno obrazovanje hitno u škole“, „Vratiće se veštice, neće ići pešice“, „Ni državu ni boga blizu jajnika moga“.

Akciju je podržala i Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, koja kaže za RSE da je abortus osnovno žensko pravo.

„Ovde se ne radi samo o abortusu. Mi ovde imamo i poruku – seksualno obrazovanje u škole, kako do abortusa ne bi ni došlo. Ali, konačno, ukoliko i dođe do toga, žena mora da ima autonomiju da odlučuje o sopstvenom životu i telu. To je ovde osnovna poruka“, kaže Biljana Stojković.

U najavi akcije Žene u crnom su pozvale građanke i građane da se pobune protiv, kako kažu, “mržnje prema ženama, brutalnih napada na reproduktivna i seksualna prava žena od strane najviših velikodostojnika SPC-a”, kao i protiv „ograničavanja prava na abortus i generalno, protiv mera kojima se podstiče ili ograničava rađanje za potrebe određene države, nacije, rase, klase, vere“.

Najviši državni zvaničnici, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u više navrata su govorili o tome da Srbija beleži negativnu stopu nataliteta, zbog čega rapidno gubi stanovništvo.

Avgusta 2017. formiran je Savet za populacionu politiku, a tom prilikom je najavljeno da je stimulacija rađanja drugog deteta najvažnija populaciona mera.

XS
SM
MD
LG