Dostupni linkovi

Protest trudnica i porodilja u Beogradu


Protest trudnica i mama u Beogradu, 25. septembra 2018.
Protest trudnica i mama u Beogradu, 25. septembra 2018.

Trudnice i porodilje, nezadovoljne novim Zakonom o podršci porodica sa decom počele su protestnu šetnju pod nazivom "Mame su zakon" do zgrade Vlade Srbije.

Protest koji je počeo u 17 sati na Trgu Nikole Pašića, najavljen je putem društvenih mreža i nije naznačeno ko je organizator.

Kako je istaknuto u najavi, protest nije "politički obojen" i organizuju ga nezadovoljne trudnice i porodilje koje će zbog promene načina obračuna, tokom porodiljskog odsustva ili radi nege deteta, primati veoma male mesečne iznose.

Na društvenim mrežama uveliko se raširila vest o potpisivanju peticije za izmene ovog zakona. Peticija "Borba protiv smanjenja plata porodiljama" do sada je prikupila više od 10.000 potpisa i izazvala brojne komentare i reakcije.

Beograd, 25. septembar 2018.
Beograd, 25. septembar 2018.

Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su ranije danas Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se između ostalog traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Macura je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine rekla da su do izmena zakona došli kroz javnu raspravu organizovanu u nekoliko gradova u Srbiji - Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

"Od kad je ovaj zakon stupio na snagu, od 1. jula ove godine imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose tokom porodiljskog odsustva sa posla, koji su bili i 1.000 dinara, što je ponižavajuće. Želimo da se određene odredbe u ovom zakonu izmene", rekla je Macura.

​ ​Ona je rekla da se izmenama zakona traži da pun mesečni iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva sa posla rada radi posebne nege deteta ne može biti manji od minimalne zarade utvrdjene na dan podnošenja zahteva.

XS
SM
MD
LG