Dostupni linkovi

Hahn će u sredu predstaviti paket o proširenju


Johannes Hahn, komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju
Johannes Hahn, komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn će predstaviti paket o proširenju ove srede, potvrđeno je spooljnopolitčkom komitetu Evropskog Parlamenta.

Ovo telo, gde se predstavlja dokument Evropske Komisije je upravo potvrdio da će se držati sastanak i rasprava oko paketa o proširenju.

Potvrda dolazi nakon višednevne nezivesnosti oko toga dali će Evropska Komisija odložiti objavljivanje paketa jer se o tome ozbiljno razmišljalo u protekloj nedelji.

Iz Hanovog kabineta i dalje nema zvaničnog saopštenja što se tiče agende u sredu.

Do poslednjeg trenutka, odnosno do ponedeljka se nije tačno znalo kako će se postupati oko objavljivanja paketa. Prema proceduri, ministri inostranih poslova zemalja članica EU, bi trebali da raspravljaju o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, neposredno nakon objavljivanja paketa.

Prema diplomatskim izvorima, nema potpune saglasnosti među članicama EU oko ovih pitanja: u nekim zemljama članicama su potrebne procedure na nacionalnom nivou, a vremenski okvir ne ostavlja dovoljno prostora da se ispoštuju sve procedure, a u nekim drugim EU članicama nema raspoloženja da se da zeleno svetlo za obe zemlje.

Za odluku o otvaranju pristupnih pregovora, je neophodno jedinstvo među članicama. Stavovi se usaglase na nivou ministara, a konačan politički pečat moraju dati šefovi država i vlada EU na redovnom samitu.

Severna Makeodnija i Albanija su u ovom trenutku u istom paketu što se tiče preporuke za otvaranje pristupnih pregovora. Dok se za Makeodniju smatra da je ispunila sve uslove, u briselskim kuloarima se smatra da Albanija ne zaslužuje pozitivnu odluku zbog unutrašnje političke situacije.

Prema diplomatskim izvorima, zemlje članice će raditi na mogućem odvajanju ova dva dosijea kako bi Severna Makeodnija imala veću šansu da joj se odblokira proces evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG