Dostupni linkovi

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU


Sve će biti jasnije u ponedeljak, kada zasedaju šefovi kabineta u Evropskoj komisiji
Sve će biti jasnije u ponedeljak, kada zasedaju šefovi kabineta u Evropskoj komisiji

U kabinetu Johannesa Hahna se ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju, saznaje Radio Slobodna Evropa iz dobro obaveštenih izvora u Evropskoj komisiji. Ova nesigurnost je posledica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29 maj, a rasprava na nivou ministara inostranih poslova bi trebala da se održi na redovnom sastanku u junu. Međutim, neke zemlje članice nisu spremne da raspravljaju u junu, budući da treba da se odlučuje o preporuci Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ovakvo pitanje u nekim zemljama članicama EU zahteva poštovanje unutrašnjih procedura, uključujući i saglasnost nacionalnih parlamenata. Budući da je veoma kratak period između 29. maja i 18. juna, kada će se održati ministarski sastanak, zemlje članice nisu u stanju da se obavezuju da će biti u prilici da se izjasne oko pitanja mogućeg otvaranja pristupnih pregovora.

RSE je već javio da će se odložiti odlučivanje oko otvaranja pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Međutim, postoji obaveza koju su preuzele zemlje članice EU na sastanku prošle godine kada su u konačnim zaključcima sa ministarskog sastanka naglasili da će "odrediti put ka otvaranju pregovora o pristupanju na sastanku u junu 2019. godine".

U svetlu ovakvih zaključaka se ne može izbeći rasprava na nivou EU članica. Jedan izvor iz Evropske jomisije je za RSE objasnio da je ovo razlog zašto postoje razmišljanja da paket proširenja (gde se uključujuje i preporuka o Severnoj Makeodniji i Albaniji) sada ne objavi i time se olakša posao zemljama članicama koje u nedostatku ovogodišnje preporuke nemaju obavezu da o njoj raspravljaju niti odlučuju u junu.

I izvori iz kabineta Johannesa Hahna, gde se izradio ovaj dokument, ne isključuju mogućnost odlaganja, ali insistiraju da za njih 29. maj ostaje "tentativan datum".

Sve će biti jasnije u ponedeljak, kada zasedaju šefovi kabineta u Evropskoj komisiji, koji će konačno odlučiti dali staviti na čekanje ovaj dokument, ili ipak dati zeleno svetlu za objavljivanje u sredu.

Da objavljivanje paketa o proširenju nije sigurno, pokazuje kalendar Evropske komisije, koji se distribuiše svakog petka, o aktivnostima komesara za predstojeću sedmicu, a gde nema najave da će se objaviti paket o proširenju. Takođe, prema našim saznanjima, zemlje članice EU koje redovno imaju uvid u ovaj dokument i do nedelju dana ranije do petka nisu dobile nacrt dokumenta iz Hahnovog kabineta.

Paket o proširenju bi trebalo da se objavi samo tri dana nakon održavanja evropskih izbora. Upravo zbog ovih izbora je bila doneta odluka da se odloži objavljivanje dokumenta koji se obično obelodani u aprilu. Rezultati evropskih izbora će takođe doprineti u odlučivanju kada će se objaviti paket o proširenju, koji predstavlja najvažniji godišnjidokument za sve zemlje koje imaju aspiraciju da se priključe Evropskoj uniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG