Dostupni linkovi

Trka za novog premijera Velike Britanije


Ko će naslediti Terezu Mej?

Nakon objave premijerke Velike Britanije Tereze Mej da će podneti ostavku, mediji spekulišu ko bi mogao da je nasledi na čelu Konzervativne stranke i na mestu premijera.

Proces izbora novog lidera Konzervativne partije trebalo bi da počne nedelju dana nakon što Mejova podnese ostavku, a partijski zvaničnici očekuju da novi lider bude izabran u julu. Dok se to ne okonča, Tereza Mej će ostati na mestu premijerke.

Za sada su četiri kandidata izrazila nameru da uđu u trku: aktuelni ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson i bivša ministarka rada Ester Mekvej.

Ipak, veruje se da još mnogi ozbiljno razmatraju da li da se kandiduju.

Konzervativni poslanici imaju rok do 10. juna da se kandiduju, a bilo ko od njih ima tu opciju uz uslov da ga podržavaju dvoje kolega iz parlamenta.

Lista će se smanjivati dok ne ostanu samo dvoje kandidata, a u julu će svi članovi partije odlučiti ko će biti pobednik.

Konzervativna stranka je u martu prošle godine brojala 124.000 članova. Ovo će biti prvi put da članovi partije direktno biraju premijera.

Tereza Mej je, objavljujući odluku o ostavci u petak, rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU.

XS
SM
MD
LG