Dostupni linkovi

Strache tužio 'trojku koja ga je namamila u klopku'


Detalj iz video snimka koji su objavili nedjeljnik Der Spigel i dnevnik Suddeutsche Zeitung

Austrijski desničarski političar Heinz-Christian Strache podnio je krivičnu prijavu protiv bečkog advokata, detektiva i ženske osobe koji su ga namamili u video klopku koja je srušila austrijsku vladu, rekao je Stracheov advokat u u petak.

Advokat Johann Pauer rekao je za dpa da je identitet žene koja se predstavila kao latvijska nećakinja ruskog oligarha i dalje nepoznat.

Advokat je dogovorio kontakt sa ženom, dok se austrijski detektiv predstavio kao njen saradnik, prema riječima drugoga desničarskog političara koji je takođe bio prisutan kad je video tajno snimljen na Ibizi 2017., nekoliko mjeseci prije izbora nakon kojih je Strache došao na vlast kao vicekancelar.

Na sastanku na Ibizi, Heinz-Christian Strache ženi je obećao potencijalne ugovore za javnu infrastrukturu i rekao joj kako da izbjegne zakone o stranačkom finansiranju. Savjetovao je da kupi najveći austrijski list te da utiče na izbore njemu u korist.

U video izjavi u petak Strache nije osporio razgovor, no rekao je da se samo radilo o razmatranju ideja a ne da su razgovarali o konkretnim planovima.

"Takvo razmatranje ideja je dopušteno, nije kažnjivo niti nezakonito", rekao je.

Istovremeno se danas oglasio advokat jednog od muškaraca protiv kojih je Strache podnio prijavu i rekao da je video u kojem su snimili sad već bivšeg vicekancelara i šefa Slobodarske stranke (FPO) "projekat građanskog društva u koji podrazumijeva i instraživačko novinarstvo".

Strache je zbog skandala prošle subote podnio ostavku, konzervativni kancelar Sebastian Kurz prekinuo je koaliciju sa Stracheovom Slobodarskom strankom i pozvao na prijevremene izbore za koje se očekuje da će biti održani u septembru.

Iako je početkom sedmice predsjednik Alexander Van der Bellen otpustio iz Vlade sve članove kabineta iz Slobodarske stranke, osim ministrice vanjskih poslova, Karin Kneissl, i na njihova mjesta Kurz imenovao eksperte do izbora, mladi kancelar će u ponedjeljak morati preživjeti glasanje o povjerenju njegovoj vladi, koje je incirala jedna manja lijeva stranka.

XS
SM
MD
LG