Dostupni linkovi

Wigemark: EK će najverovatnije dati zeleno svjetlo za članstvo BiH u EU


Ilustracija
Ilustracija

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je u petak u Istočnom Sarajevu da će Evropska komisija, najvjerovatnije, donijeti odluku da BiH može postati članica EU, ali da postoji cijeli niz koraka i zahtjeva koji se moraju ispuniti.

Wigemark je rekao da uskoro očekuje mišljenje Evropske komisije o odgovorima BiH na dodatna pitanja iz Upitnika, ali da ne može precizirati tačan datum.

On je, međutim, upozorio da se teško može očekivati da će, u situaciji i okolnostima u kojima je BiH, biti razmatrane određene preporuke i analize u kontekstu daljih iskoraka prema članstvu BiH u EU bez formiranog Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH.

"Nakon što bude objavljeno mišljenje, naših 28 zemalja članica će odlučivati koji će biti naredni korak. To će biti jako teško bez formiranih vlasti, prije svega Vijeća ministara", rekao je Wigemark.

Pozvao je sve strane da odbace bilo kakva uslovljavanja za formiranje vlasti, te dodao da mora postojati međusobno razumijevanje o narednim koracima.

Šef Delegacije EU u BIH je dalje istakao da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), institucija koja ima funckiju nadzora nad pravosuđem, ne može ni po koju cenu dozvoliti bilo kakvu mogućnost da u svom radu bude korumpirana.

"Stoga je neprihvatljiv bilo koji oblik korupcije", naglasio je Vigemark, komentarišući snimak koji je objavio internet portal Žurnal, koji dovodi u vezu predsednika VSTV-a Milana Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

U kabinetu evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna se ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju, saznaje Radio Slobodna Evropa iz dobro obaveštenih izvora u Evropskoj komisiji. Ova nesigurnost je posledica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29. maj, a rasprava na nivou ministara vansjkih poslova bi trebala da se održi na redovnom sastanku u junu.

Međutim, neke zemlje članice nisu spremne da raspravljaju u junu, budući da treba da se odlučuje o preporuci Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG