Dostupni linkovi

Privremeni ministri austrijske vlade položili zakletvu


Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Sebastian Kurz 19. maja 2019
Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Sebastian Kurz 19. maja 2019

Novi prijelazni ministri imenovani da zamijene ministre ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO) koji su otpušteni iz vlade zbog video skandala sa njihovim šefom Hainz-Chiristianom Stracheom (Hans-Kristijan Štraheom), položili su zakletvu pred austrijskim predsjednikom Alexandrom Van der Bellenom.

Ostaje međutim nejasno da li će kancelar Sebastian Kurz(Kurc) preživjeti glasanje o poverenju vladi koje je predvidjeno iduće sedmice.

Austriju čekaju prevremeni izbori posle raspada Kurzove koalicije sa Slobodarskom partijom. Vanredni izbori su najavljeni za septembar.

Hainz-Chiristian Strache dosadašnji vicekancelar, podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika vlade i šefa FPO u subotu, nakon što su Der Spigel i Suddeutsche Zeitung objavili snimak iz jula 2017. u kojem on nudi državne ugovore ženi koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha.

Austrijski predsjednik Van der Bellen pozvao je prijelazne ministre danas da doprinesu da Austrija igra konstruktivnu ulogu u Evropskoj uniji. Na dužnost ministra unutrašnjih poslova imenovan je Eckart Ratz (Ekart Rac), koji se prethodno nalazio na čelnoj dužnosti jednog od vodećih austrijskih sudova, navodi AP.

Austrijski parlament treba u ponedeljak da glasa o prijedlogu o izglasavanju nepovjerenju vladi kancelara Sebastiana Kurza, na incijativu jedne manje lijeve stranke.

XS
SM
MD
LG