Dostupni linkovi

Sud u Beogradu: Ostaje kućni pritvor osuđenima za ubistvo Ćuruvije


Suđenje za ubojstvo Slavka Ćuruvije pred Specijalnim sudom u Beogradu 5. aprila 2019.
Suđenje za ubojstvo Slavka Ćuruvije pred Specijalnim sudom u Beogradu 5. aprila 2019.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je traženo da se dvojici prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, tadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, odredi "klasičan" pritvor, umesto kućnog pritvora uz elektronski nadzor (nanogicu) u kojem su skoro dve godine.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Njima je ova mera produžena 5. aprila odlukom Specijanog suda, nakon izricanja prvostepene presude, kojom je Radonjić osuđen na 30, a Romić na 20 godina zatvora zbog krivičnog dela teško ubistvo u saizvršilaštvu, odnosno jer su NN licu pripremili "teren" za ubistvo novinara.

Kako je navela Mirjana Piljić žalba tužilaštva je odbijena, i zato što "ne stoje žalbeni navodi tužilaštva".

Apelacioni sud je utvrdio da je pravilno prvostepeni sud zaključio da okolnosti koje ukazuju na uznemirenje javnosti kao i na opasnost od bekstva nisu više takvog intenziteta da bi im bio određen pritvor, koji je najstroža zakonska mera za obezbeđenje prisustva okrivljenih.

"Njihovo prisustvo moguće obezbediti sledećom zakonskom merom po težini, a to je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor", prenela je Piljić stav Apelacionog suda.

Taj sud je u odluci ukazao da su okrivljeni proveli u pritvoru preko tri i po godine, da se skoro već dve godine nalaze na meri zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor - koju nisu zloupotrebili, kao i da se terete da su krivično delo izvršli 1999. godine.

"Po mišljenju Apelacionog suda, imajući u vidu protek vremena, fazu u kojem se krivični postupak nalazi, kao i odredbu zakona koja propisuje da ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom - pravilno je prvostepeni sud našao da se produženjem kućnog pritvora dovoljno ostvaruje svrha obezbeđenja prisustva okrivljenih u postupku odnosno, da predstavlja dovoljnu garanciju da se neće kriti i da bez odobrenja suda neće napustiti stan, odnsno da će biti dostupni sudu", zaključio je Apelacioni sud.

Presudom Specijalnog suda od 5. aprila ove godine pored Radonjića i Romića za ubistvo Ćuruvije osuđeni su i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak na 20 godina zatvora.

Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Nalogodavci ubojstva i dalje nisu poznati.

XS
SM
MD
LG