Dostupni linkovi

Na Gazimestanu osnovan Savez za Kosovo


Savez za Srbiju, arhivska fotografija
Savez za Srbiju, arhivska fotografija

Na Gazimestanu kod Prištine u ponedeljak je održana osnivačka sednica ’Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju’ kojoj su prisustvovali i predstavnici Saveza za Srbiju.

Formiranje skupštine bilo je prethodno zakazano u Domu kulture u Gračanici. Međutim, ispred samog ulaza u Dom kulture pristalice Srpske liste i radnici opštine Gračanica koju predvodi Srpska lista, su održali protest.

'Ovde mi živimo', 'Savez za pljačku', neke su od parola koje su demonstranti držali tokom protesta.

Prisutni na Gazimestanu bili su Dragan Đilas, jedan od osnivača SVZ, Borko Stefanović iz Levice Srbije, te članovi pokreti Dveri, a sa Kosova Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta za Srbiju, Nenad Radosavljević opozicioni odbornik u opštini Leposavić, Marko Jakšić iz SDP – Oliver Ivanović i drugi.

Stojeći ispred spomenika na Gazimestanu, sednicu 'Saveza za Srbiju na Kosovu i Metohiju' otvorio je Nenad Radosavljević.

„Na ovom svetom mestu stradanja Srba okupili smo se da pokrenemo jednu vrlo važnu inicijativu, a to je da bi zaustavili sunovrat u kome smo zarad bahate vlasti u Srbiji, mi smo tu gde jesmo. Zbog toga moramo da se pokrenemo, i mi sa Kosova iz različitih političkih opcija, udruženja građana, građanskih inciijativa, svih dobromisleći i samima sebi i Srbiji, moramo se udružiti i moramo se pokrenuti“, kazao je on i predložio dve tačke dnevnog reda: konstituisanja 'Saveza za Srbiju za Kosova i Metohiju' i koordinacionog tela i bezbednosne i političke prilike u Srbiji sa naglaskom na prostor Kosova.

Sve je trajalo oko 15-tak minuta. Ranije je je bilo predloženo da se održi i okrugli sto u Gračanici, a što se potom nije desilo.

Borko Stefanović je rekao da nije slučajno što se pokreće Savez za Srbiju na Kosovu na Gazimestanu, na mestu 'sa snažnom porukom da izbegnemo sva buduća stradanja', te da se savez formira kako bi ljudi na Kosovu imali glavnu reč.

„Veliki je dan ovo za demokratiju u Srbiji, za sve naše ljude, i ovaj dan pokazuje da za razliku od nekih drugih aktivnosti koje su odavde kretale a koje nisu imale sjajne završetke, ovo je dobar početak i biće još bolji završetak“, kazao je Stefanović.

Đilas je rekao da Boško Obradović nije mogao da prisustvuje skupu jer mu vlasti u Prištini uskratile mogućnost da pređe granični prelaz, 'a srpske vlastu su pokušale da uskrate nama mogućnost da se danas ovde formiramo“.

„Mi sa ovog mesta poručujemo još jednom da je naša ideja da prestanu podele u Sribji, da se postigne i jedinstvo, da možemo da razgovaramo. Nije realno očekivati da razgovaramo sa Albancima ako mi ne možemo sami, unutar našeg naroda, da pokrenemo neke razgovore“, kazao je Đilas

„Mi ne želimo da se odvojimo od Beograda, nego upravo da sa Beogradom rešavamo stvari na način koji će ponuditi mir na ovom prostoru, a mir se sastoji u onom što se promoviše, a to je pravo pomirenje između Srba i Albanaca i definitivno normalizacija“, kazala je Rada Trajković okupljenima.

Nenad Radosavljević je potom okupljenima rekao da se „iz bezbednosnih razloga svih prisutnih, pre svega i novinara, treba završiti sednica a da će se nastaviti o detaljima unutar naših krugova“.

Savez za Srbiju je početkom aprila sa predstavnicima srpske opozicije na Kosovu najavio formiranje „Saveza za Kosovo i Metohiju“, koji bi uključivao političke organizacije, udruženja građana i pojedince bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Dan ranije u Beogradu, Demokratska stranka (DS), Zajedno za Srbiju (ZS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) ujedinile su se u jedinstvenu Demokratsku stranku.

XS
SM
MD
LG