Dostupni linkovi

Trumpov tweet zaoštrio kurs prema Iranu


U posljednjih nekoliko dana, SAD je razmjestio nosač zrakoplova USS "Abraham Lincoln" u regiju
U posljednjih nekoliko dana, SAD je razmjestio nosač zrakoplova USS "Abraham Lincoln" u regiju

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Iran da će biti uništen ukoliko dođe do rata dviju država. "Da više nikada niste prijetili Sjedinjenim Državama" napisao je šef Bijele kuće na svom Tweeteru. U međuvremenu u Perzijski zaljev poslani su dodatni američki ratni brodovi.

Tweet američkog predsjednika Trumpa označava promjenu tona u toku eskalacije tenzija između Washingtona i Teherana, iako je neposredno prije toga, u intervjuu koji je u nedjelju dao za Fox News, predsjednik obećao kako neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje, ali je rekao da ne želi sukob.

"Ja nisam netko tko želi ići u rat, jer rat šteti gospodarstvu, rat ubija ljude što je i najužasnije", kazao je.

Odmah je Trmpu oštro odgovorio iranski šef diplomacije Mohammad Javid Zarif tvrdeći da "ekonomski terorizam i genocidni podsmijesi neće uništiti Iran".

U nedjelju je iranska novinska agencija Fars izvijestila da je zapovjednik elitne Islamske revolucionarne grade, general-major Hossein Salami, također izjavio kako Iran ne traži sukob - ali je dodao da se Sjedinjene Države "boje rata i nisu spremne na to".

Predsjednik Trump, nakon što je nedavno nastojao smiriti napetosti s Iranom, sada je zaprijetio katastrofalnim posljedicama ako bude bilo kakvog napada na američke interese ili objekte.

"To ukazuje nepredvidljivo ponašanje američkog predsjednika kada se radi o svjetskim temama. U jednom trenutku je suzdržan, u drugom ga je nemoguće kontrolirati", ocjenjuje je BBC analitičar za obrambena pitanja Jonathan Marcus.

Zarif: 'Neće biti rata, jer mi ne želimo rat'
Zarif: 'Neće biti rata, jer mi ne želimo rat'

Takav pristup je iznimno destabilizirajući i mogao bi doprinijeti tome da Teheran pogrešno procijeni američke namjere. Naime, postoje svi elementi sukoba: nedostatak jasnoće u američkom pristupu, potencijalna želja Irana da dovede stvari do konca, kao i niz incidenata u samoj regiji (nedavna sabotaža tankera za prijevoz nafte i raketni napad u blizini američkog kompleksa u Bagdadu). Oni pokazuju da postoje elementi na terenu koji žele napetosti i namjeravaju testirati odlučnost američke administracije, smatra novinar BBC.

Nova u nizu neslaganja uslijedila su nakon što je Iran suspendirao svoje obveze prema Međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015. i zaprijetio nastavkom proizvodnje obogaćenog urana koji se koristi za proizvodnju goriva za nuklearne reaktore, ako i nuklearnog oružja. Cilj međunarodnog dogovora bio je okončavanja nuklearnog programa Irana i za nagradu trebale je uslijediti smanjivanje sankcije protiv Irana.

No, predsjednik Trump je jednostrano povukao SAD iz sporazuma prošle godine. Nazivajući sporazum "neispravnim" Trump je ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Teheran je navodno stavio rakete na svoje brodove koji se nalaze u Perzijskom zaljevu, a američki istražitelji navodno vjeruju kako je iranska strana oštetila četiri tankera na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata, što Iran negira.

Trumpove prijetnje na Twitteru došle su nekoliko sati nakon prvih izvještaja o raketnom napadu na tzv. zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalazi Američka ambasada
Trumpove prijetnje na Twitteru došle su nekoliko sati nakon prvih izvještaja o raketnom napadu na tzv. zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalazi Američka ambasada

Iračka vojska je u nedjelju izjavila kako je raketa ispaljena u na utvrđenu Zelenu zonu Bagdadu u kojoj se nalaze vladine zgrade i strana veleposlanstva. Pogodila je napuštenu zgradu u blizini Američke ambasade. Nije bilo žrtava i još nije jasno tko stoji iza toga napada.

Trumpove prijetnje na Twitteru došle su nekoliko sati nakon prvih izvještaja o raketnom napadu.

U posljednjih nekoliko dana, SAD je razmjestio nosač zrakoplova USS "Abraham Lincoln" u regiju i navodno sastavio planove za slanje 120.000 vojnika na Bliski istok.

Američkom diplomatskom osoblju je naređeno da napusti Irak, a američka vojska podigla je razinu pripravnosti u regiji zbog navodnih obavještajnih podataka o djelovanju snaga koje podržava Iran. Istodobno, jedan britanski general, javlja BBC, tvrdi da "nema jačanja prijetnji".

Nizozemski i njemački vojnici prošli tjedan su obustavili svoje programe vojne obuke iračkih snaga.

U međuvremenu je Saudijska Arabija optužila u prošli petak Teheran za napad bespilotnom letjelicom na njen plinovod. Rijad tvrdi da su pobunjenici Hutija u Jemenu izvršili udar na saudijski plinovod po naredbama Irana.

Saudijski provladini mediji pozivaju Sjedinjene Države na pokretanje napada na Iran. Teheran poriče bilo kakvu umiješanost u događaje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG