Dostupni linkovi

Na Bleiburg bez hrvatskog državnog vrha


Komemoracija u Bleiburgu, fotoarhiv
Komemoracija u Bleiburgu, fotoarhiv

Po prvi puta nakon što je Austrija zakonom zabranila ustaške simbole, u subotu će nedaleko Bleiburga u Austriji biti održana tradicionalna komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile likvidirane nakon predaje jugoslavenskim partizanima. Prvi ljudi hrvatske politike neće sudjelovati na komemoraciji, ali je većina njih posjetila Bleiburg koji dan ranije.

Dva helikoptera i preko 400 austrijskih policajaca osiguravat će komemoraciju nedaleko austrijskog gradića Bleiburga u subotu, na spomen za likvidirane pripadnike kvislinške vojske Nezavisne države Hrvatske (NDH) i civile koje su 15. svibnja 1945. Britanci s te lokacije izručili partizanima, nakon čega su slijedile masovne egzekucije, u najvećem dijelu bez suda. Komemoracija se održava od početka pedesetih godina prošlog stoljeća, a od uspostave hrvatske nezavisnosti na njoj sudjeluju i predstavnici hrvatske države.

Zbog opetovanog isticanja ustaških simbola na komemoraciji Austrija je u ožujku te simbole zabranila. Komemoracija je, zbog uskraćivanja suglasnosti lokalne austrijske katoličke biskupije da hrvatski biskup tamo služi misu, iz kategorije vjerske manifestacije prebačena u svjetovnu, što znači i oštrije kriterije poštivanja austrijskih zakona.

Ne propustite pročitati:

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće na komemoraciju, jer je posjetila Bleiburg i tamo zapalila svijeću 8. svibnja, na obljetnicu oslobođenja Zagreba 1945. godine.

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je i službeni pokrovitelj subotnje komemoracije, Gordan Jandroković posjetio je Bleiburg dva dana ranije i u izjavi medijima distancirao se od ustaškog režima.

"Ovdje nisam došao kako bih relativizirao karakter ustaškog režima ili NDH. Ovdje sam isključivo da bih se poklonio žrtvi", rekao je Jandroković.

Novinar riječkog Novog lista i povjesničar Tihomir Ponoš kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako se, nakon što su se svi vladajući hrvatski političari posljednjih mjeseci trsili dokazivati nužnost i potrebu održavanja bleiburške komemoracije, dešava paradoks da nitko od njih ne želi ići na samu komemoraciju.

Ponoš: Paradoks na političkoj sceni
Ponoš: Paradoks na političkoj sceni

"Predsjednik Sabora Jandroković bio je u četvrtak, jedan HDZ-ov potpredsjednik Željko Reiner kaže da ima 'ranije ugovorene obaveze', drugi HDZ-ov potpredsjednik Sabora Milijan Brkić otići će tamo privatno, jer je u ovom trenutku iz unutarstranačkih razloga nepoželjno da ga se tamo šalje… Na kraju će Sabor kao pokrovitelja komemoracije predstavljati predsjednik saborskog Odbora za izbor , imenovanja i upravne poslove Ante Sanader! Sa druge strane, premijer Andrej Plenković također neće u subotu na Bleiburg, kao što nije išao ni prijašnjih godina, nego šalje dva ministra", riječi su Ponoša.

Jedan od njih je ministar uprave i politički tajnik vladajućeg HDZ-a Lovro Kuščević koji je na Hrvatskom radiju najavio:

"Mislim da je komemoracija u Bleiburgu u subotu prava prilika da se idemo pokloniti svakoj nevinoj žrtvi koja je tamo poginula. A nisu samo Hrvatice i Hrvati tamo poginuli, znamo da je tamo bilo ubijeno i pripadnika četničkih postrojbi. Prema tome, idem odati počast svim nevinim žrtvama koje su tamo pale, idemo se pomoliti za njihove duše, idemo se pomoliti za duše zločinaca koji su to napravili, i idemo se pomoliti za budućnost da se tako nešto više ne ponovi."

Antifašisti osuđuju ovu komemoraciju i kažu kako se radilo o osveti i ekscesu, ma kako masovan bio, a ne o službenoj politici novih komunističkih vlasti.

Udruga veterana stranačke paravojske HOS iz rata u Hrvatskoj devedesetih, koji u grbu imaju ustaški pozdrav "Za dom spremni", najavila je da na Bleiburg neće nositi zastave sa tim grbom. Taj je pozdrav zabranjen ne samo u Austriji, nego i u Hrvatskoj, ali se u Hrvatskoj zakonska zabrana malo primjenjuje, a malo ne.

U Austriji je kazna - 4.000 eura, a austrijski policajci će popis i slike zabranjenih ustaških simbola imati na svojim pametnim telefonima. Ove ih je godine za trećinu više nego godinu ranije, dijelom zbog toga što su austrijske vlasti procijenile da će u subotu na Bleiburg doći 15.000 ljudi, a ne 10.000 kao prošle godine, a dijelom da se prevenira, kako su kazali, "izravne sukobe" između sudionika komemoracije i sudionika dva najavljena protuprosvjeda koje organiziraju lijevo orijentirane austrijske inicijative.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG