Dostupni linkovi

SPC za dijalog, protiv podele i zamrznutog konflikta


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Saboru SPC
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Saboru SPC

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) podržava svaki “svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Кosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije”, stoji u saopštenju koje je objavljeno danas na sajtu SPC.

Istovremeno se podvlači da je SPC protiv podele Kosova, baš kao i zamrznutog konflikta.

U saopštenju se podvlači da je jednoglasan stav Sabora da je za SPC neprijhvatljivo svako rešenje koje vodi teritorijalnoj podeli ili mogućem razgraničenju između Srbije i Kosova, jer bi takva rešenja “dovela neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Кosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu”.

“Кosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Кosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Кinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESКO i druge važne međunarodne organizacije. Zato je za Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve neprihvatljivo bilo kakva izmena statusa Кosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Кosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje”, stoji u saopštenju.

Precizira se da članovi Sabora ovakav stav iznose ne kao politički, već kao “odgovoran pastirski i istorijski stav”, te podvlači:

“Ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada Srpske Pravoslavne Crkve, institucionalne i bezbednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.”

Sabor, na kome učestvuju episkopi SPC iz Srbije i dijaspore, poslednjih pet dana iza zatvorenih vrata zaseda u Beogradu, a započet je obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je episkope obavestio o procesu dijaloga Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG