Dostupni linkovi

Vučić: Spreman sam da u Skupštini govorim o Kosovu


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je spreman da govori pred Narodnom skupštinom o Kosovu - odmah, odnosno u narednih nekoliko dana, ukoliko za to postoji mogućnost.

Komentarišući rezoluciju koju je kosovski parlament usvojio o "genocidu Srbije", Vučić je rekao da neki narodi na Balkanu ne razumeju i ne mogu da pronađu put u budućnost.

"Jedini put koji vide jeste mržnja prema srpskom narodu, iako će uvek reći da je to protiv onih koji su činili zločine prema njihovom narodu. I ne mogu da se okrenu ni radu, ni poslu, trgovini, ekonomiji. Neki su samo obukli odela i stavili kravate, a izašli su iz šume i razumljivo je da na takav način govore", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija upozoravala i na tu rezoluciju i na donošenje drugih "sumanutih odluka" zbog kojih svaki Srbin treba da se oseća ugroženo.

"Oni su danas počeli da se utrkuju u takvim izjavama. Evropa nije reagovala ni kada su formirali vojsku, kada su odbili da formiuraju zajednicu srpskih opština. Ceo svet smo upozoravali na komisiju za genocid i na donošenje nekih sumanutih odluka. Suština je da taj krug nije zatvršen", rekao je Vučić na RTS-u.

Kako je rekao, reakcija Srbije na rezoluciju biće donošenje različitih opštih akta koje će usvojiti Skupštini, a verovatno i određenih podzakonskih akata koje će usvajati Vlada.

Vučić je rekao i da ne očekuje da će u nedelju, 19. maja, lokalni izbori i za četiri opštine na severu Kosova proteći mirno.

"Neki od ljudi koji su istaknuti na političkoj sceni Srbije nedvosmisleno govore da će glasati za kandidata Kadrija Veseljija, samo da ne bi glasali za Srpsku listu. Nosili su one transparente 'Jedan od pet miliona'. Priština će i to iskoristiti", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio i da vlasti u Prištini nameravaju da uhapse 26 policajca sa severa Kosova i još 15 osoba pod izgovorom da su učestvovali u korupciji, kao i da je Srbija o tome obavestila sve međunarodne institucije.

Pozvao je Srbe u te četiri opštine da glasaju i dodao da su vlasti Srbije u dobrim odnosima sa Srpskom listom i "da se toga ne stide".

XS
SM
MD
LG