Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Prištini: Nema američkih viza za osobe umešane u kriminal


Priština
Priština

Dva dana nakon što je uputila kritiku na račun načina zapošljavanja u Vladi Kosova, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini istakla je da građani Kosova zaslužuju pravosudni sistem koji drži pojedince odgovornim za njihove korumpirane akcije.

Kako se navodi u saopštenju, američka ambasada u tom smislu "preduzima korake kako bi osigurala da pojedinci koji su uključeni u velike slučajeve korupcije ne dobijaju vize koje bi im omogućile da putuju u Sjedinjene Države radi posla ili turizma".

"Praksa konzularnih službenika je da preispitaju činjenice svakog zahteva za vizu, uključujući i bilo koje škodljive podatke vezane za podnosioca zahteva, i utvrde kvalifikovanost za vizu na osnovu američkih zakona. Po potrebi, neprekidno razmatramo navode i dokaze o korupciji i organizovanom kriminalu pri odlukama o vizi kako bi ograničili one koji doprinose ovim problemima od dobijanja viza za putovanje u Sjedinjene Države.

Mi ćemo nastaviti da javno izražavamo našu zabrinutost da niko ne odgovara, uključujući i kosovske zvaničnike, za korupciju i organizovani kriminal koji su jasno prisutni u slučajevima 'Pronto', italijanska viza, bekstvo iz zatvora u Dubravi, 'Zemlja', i 'Apeks, kao i drugim sličnim slučajevima", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Pre dva dana, 14. maja, iz ambasade je saopšteno da SAD ostaju duboko zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visokim pozicijama u Vladi Kosova - uključujući, kako se navodi, i osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti.

"U demokratiji, pojedinci imenovani na visoke pozicije trebalo bi da pokazuju etičko i kvalifikovano lice svetu. Kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost" stoji u saopštenju.

Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična djela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja nemaju šta da rade na javnim funkcijama, poručeno je.

XS
SM
MD
LG