Dostupni linkovi

Ambasada SAD kritikuje način zapošljavanja u Vladi Kosova


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Sjedinjene Američke Države su saopštile da ostaju duboko zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visokim pozicijama u Vladi Kosova - uključujući i osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti.

"U demokratiji, pojedinci imenovani na visoke pozicije trebalo bi da pokazuju etičko i kvalifikovano lice svetu. Kosovski obrasci imenovanja, nažalost, predstavljaju suprotnost" stoji u saopštenju.

Nekvalifikovani pojedinci, one koje je pravosuđe kaznilo ili aktivno krivično goni za teška krivična djela, kao i oni koji su pokazali spremnost da postupaju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja nemaju šta da rade na javnim funkcijama, poručeno je.

"Imenovanje nekvalifikovanih osoba podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove u vladi i sramoti žrtve prošlih krivičnih djela ovih pojedinaca"

To ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i jača poziciju protivnika koji bi mogli da tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava, navedeno je iz ambasade SAD u Prištini.

Oni pozivaju građane Kosova "kao i njegove lidere da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu".

Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i zaustave i preokrenu ovaj trend u imenovanjima pojedinaca, neke od kojih je Ambasada već poimenično navela, čiji izbor izgleda unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države, stoji na kraju saopštenja.

Američka ambasada u Prištini se i ranije ovim povodom oglašavala.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG