Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin ponovio: Spremni smo za punu normalizaciju odnosa sa SAD


Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako bi mogao susresti sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na marginama sastanka na vrhu G20 sljedećeg mjeseca u Japanu.

Trump je prije dva dana rekao kako planira susresti Putina na summitu.

Putin, koji je 15. maja govorio na zajedničkoj konferenciji za medije u crnomorskom odmaralištu Soči s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, izjavio je kako je Rusija u potpunosti spremna za normalizaciju odnosa s Washingtonom čim to doouste politički uvjeti u SAD.

"Otvoreni smo (za normalizaciju odnosa), ali ne radi se o nama, već o našim američkim partnerima. Čim se njihova unutarnja politička situacija promijeni na način da pogoduje suradnji, spremni smo“, rekao je Putin.

"Nadam se da će se uvjeti za oživljavanje veza Moskve i Washingtona postupno stvarati, osobito nakon izvještaja (specijalnog istražitelja Roberta) Muellera koje je potvrdilo da nije bilo dogovora i da se Rusija nikada nije uplela u izbore [SAD]" kazao je Putin.

Putin je 14. maja tokom posjeta američkog državnog tajnika Mike Pompea kazao kako se nada da će se "potpuno obnoviti" veze između Moskve i Washingtona, te da vjeruje da bi i Trump to iskreno želio.

Savjetnik Kremlja Jurij Ušakov kasnije je rekao da će Putin biti otvoren za novi sastanak s Trumpom ako bude formalnog prijedloga, ali da Moskva još nije primila nikakav formalni zahtjev od Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG