Dostupni linkovi

Tramp najavio susrete sa predsednicima Rusije i Kine


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će se sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na predstojećem samitu G20, koji će se održati u Japanu u junu. Tramp je ovo prokomentarisao 13. maja tokom obraćanja novinarima uoči razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beloj kući.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, kako navodi ruska novinska agencija Interfaks, da Vašington nije tražio sastanak između Trampa i Putina. "Nije bilo nikakvih zahteva, ali nema ni bilo kakvih dogovora još", rekao je Peskov za Interfaks.

Ranije, ruski list Kommersant, je citirajući neimenovanog zvaničnika američkog State Departmenta, naveo da je Bela kuća zatražila od Kremlja da se Tramp sastane s Putinom. Trampovi komentari izneseni su dan pre nego što državni sekretar Mike Pompeo stiže u grad Soči na Crnom moru na razgovore s Putinom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Ranije ovog meseca, Putin i Trump su razgovarali telefonom, gde su pričali o Venecueli, Ukrajini, Iranu i zaključku istrage specijalnog advokata Roberta Muellera o ruskom uplitanju u izbore u SAD. Trump je takođe rekao da će se sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom tokom samita G20. Vašington i Peking su zatvoreni u eskalirajućem trgovinskom ratu koji je potresao tržišta deonica i uplašio investitore zabrinute zbog dugoročne štete za trgovinu između dve najveće ekonomije u svetu.

XS
SM
MD
LG