Dostupni linkovi

EUFOR: Imamo kapacitet da garantujemo provedbu Dejtonskog sporazuma


Pripadnici EUFOR-a, arhivski snimak iz 2017.
Pripadnici EUFOR-a, arhivski snimak iz 2017.

EUFOR ima kapacitete da garantuje provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja ako za tim bude potrebe, saopštili su za Klix.ba u EUFOR-u.

Ovaj portal je naveo da su EUFOR otvoreno pitali da li imaju kapacitet da garantuju provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. U odgovoru iz EUFOR-a navode da oni imaju snažan izvršni mandat u skladu sa člankom VII Povelje UN-a, kao i sposobnost garantovanja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To proizlazi iz pričuvnih snaga i rezervi u saradnji s državama članicama EU i NATO-a, prema sporazumu Berlin Plus. Te se rezerve mogu aktivirati u slučaju pogoršanja sigurnog i stabilnog okruženja, a EUFOR vježba brze reakcije, primanja i raspoređivanja tih rezervi na godišnjoj osnovi, tokom vježbi Brzi odgovor", poručili su iz EUFOR-a.

Na pitanje da li djeluju kao podrška lokalnim vlastima ili imaju obavezu da u skladu s Poveljom UN-a osiguraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i tzv. "safe and secure environment" (sigurno i stabilno okruženje).

"U skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2334 od 6. novembra 2018. godine, EUFOR Althea ima glavnu ulogu stabilizacije mira u okviru vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imajući u vidu da je primarna odgovornost za daljnju uspješnu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i održavanje sigurnog okruženja u nadležnosti svih vlasti u Bosni i Hercegovini, EUFOR blisko sarađuje s lokalnim vlastima, posebno s Oružanim snagama BiH i Agencijom za provođenje zakona", stoji u odgovoru.

EUFOR "pažljivo prati situaciju i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja, ako je to potrebno".

"Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i streljiva, koji su važni dijelovi sigurnog okruženja", zaključuju iz EUFOR-a.

XS
SM
MD
LG