Dostupni linkovi

Dodikova politika dogovorena sa Vučićem?


'O kakvim Oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli RS u njoj nisu prihvatljivi?", pita Milorad Dodik (foto sa parade na Dan Republike Srpske, Banjaluka, januar 2017)
'O kakvim Oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli RS u njoj nisu prihvatljivi?", pita Milorad Dodik (foto sa parade na Dan Republike Srpske, Banjaluka, januar 2017)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon što je u nedjelju pozvao dio pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga (OS) BiH da sljedeće godine na svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske obuku uniforme te vojske, u ponedjeljak je dodao kako je 'uniforma dio tradicije', te da ne vidi razloga za 'histeriju', kako je nazvao reakcije u Bosni i Hercegovini, tim povodom.

"Oznake koje imaju uniforme Vojske Republike Srpske su i i na uniformama Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i uopšte ne vidim čemu histerija. Ako su grb i zastava Republike Srpske problem, onda o čemu pričamo? O kakvim Oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli Republike Srpske u njoj nisu prihvatljivi?", upitao se Dodik.

"Poziv na pobunu i rušenje OS BiH"

Istovremeno, Dodikovu izjavu je prokomentarisao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, najavljujući da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zbog, kako je naveo, izazivanja pobune u OS BiH.

"Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za Oružane snage BiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OS BiH. Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OS BiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme koje se tiču OS BiH, uključujući zvaničnu uniformu pripadnika OS BiH", kazao je Komšić.

Zvizdić očekuje 'adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne međunarodne zajednice'
Zvizdić očekuje 'adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne međunarodne zajednice'

U ponedjeljak se oglasio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Prema njegovim riječima, izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o vojsci 'predstavlja otvoreni poziv na rušenje Oružanih snaga BiH' koje su, kako je ocijenio, najvažniji garant mira i najbolji primjer uspješne unutrašnje integracije BiH. U saopštenju iz Zvizdićevog kabineta se navodi da Evropska unija (EU) i NATO integracije predstavljaju, u skladu sa važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja vanjske politike BiH.

"Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne međunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz Ureda za odnose sa javnošću ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, navode da Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati”, navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom Radiju Slobodna Evropa.

Iz američke ambasade dodaju da javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje, te da su retorika i pozivi na djelovanje ove vrste neodgovorni i opasni, i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije.

“Sjedinjene Američke Države ostaju opredjeljenje očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, zaključuju u odgovoru iz Ureda za odnose sa javnošću ambasade SAD u BiH.

Kako kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Ibrahim Prohić, adekvatnih reakcija političkog Sarajeva i međunarodne zajednice neće biti. On navodi i zbog čega prvi čovjek bh. Predsjedništva istupa u javnosti sa ovakvim izjavama, ali i obrazlaže zbog čega neće biti nikakvih značajnijih reakcija povodom toga.

"Ovo što on radi nisu ispadi, već kontinuitet i strategija. Iza te strategije stoje lako prepoznatljivi ciljevi koji se u biti ne razlikuju ništa od ciljeva koje je prema Bosni i Hercegovini devedesetih godina imao Slobodna Milošević. Ovaj put valja imati na umu drugi motiv, a to je da Dodik sa ovom politikom koja je nedvosmisleno dogovorena sa Vučićem, predstavlja svojevrsnu diplomatsku i političku podršku Srbiji, odnosno Vučiću u raspletu oko Kosova", ističe Prohić.

"Međunarodna zajednica je", dodaje Prohić, "pala na svim ispitima u Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da na tom planu ne treba raditi sa njima".

"Jedan od problema BiH jeste što na tom planu ne postoji strategija niti akcija koja bi bila u skladu sa problemom o kojem govorimo. Tu vlada potpuno odsustvo državničke mudrosti od onih koji se predstavljaju kao zaštitnici Bosne i Hercegovine. Sve se svodi na dnevno-političku razinu i reakcije koje samo produbljavaju konflikt", kaže Prohić.

Izjava bez posljedica

Istovremeno, prema riječima novinara portala Buka Dragana Bursaća, ono što predstavlja problem je da, uprkos Dodikovim izjavama koje ocjenjuje "kriminalnim", on neće snositi nikakve posljedice.

"Ovo je pokušaj otcjepljenja jednog dijela vojske. Tako nešto predlagati je van svake pameti, a pogotovo predlagati sa funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. On je prvi čovjek Oružanih snaga i kao takav govori da oni treba da nose neka druga znamenja, ali to će ostati bez sankcija", navodi Bursać.

Bursać: 'Pokušaj otcjepljenja jednog dijela vojske'
Bursać: 'Pokušaj otcjepljenja jednog dijela vojske'

Na naše pitanje na koji način bi trebalo reagovati kada su u pitanju ovakve izjave, politički analitičar Ibrahim Prohić odgovara:

"Trebalo bi imati jednu strategiju prema bitnim političkim akterima na svjetskoj razini od kojih zavisi sudbina Bosne i Hercegovine".

"Da budem skroz konkretan - prema Vašingtonu, Briselu i Moskvi. Ni prema jednoj od navedenih destinacija država Bosna i Hercegovina ili politički faktori koji se predstavljaju kao zaštitnici države, nemaju niti strategije niti bilo kakve akcije. Vlada potpuna pasivnost i amaterizam, jedno nerealno očekivanje da će neko u ime viših ciljeva zauzeti se za Bosnu i Hercegovinu. Ovi koji stanuju u Sarajevu i koji se busaju u prsa za patriotizam i domoljublje, njima su važni samo politički ciljevi zbog odnosa moći unutar države Bosne i Hercegovine, a ne njena opstojnost i njena pozicija na međunarodnom planu", zaključuje Prohić.

"Vulin otišao predaleko"

Pored Dodikove izjave, reakcije stižu i na onu koju je u Banjaluci, na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske, dao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku", poručio je Vulin.

On je naglasio da "ono što je stvoreno u velikom odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne sme i ne može biti izgubljeno u miru".

Popov: 'Ovakva Vulinova izjava predstavlja prijetnju u kojoj bi Srbija mogla da interveniše u jednoj nezavisnoj zemlji kao što je BiH'
Popov: 'Ovakva Vulinova izjava predstavlja prijetnju u kojoj bi Srbija mogla da interveniše u jednoj nezavisnoj zemlji kao što je BiH'

Kako navodi za RSE Aleksandar Popov, čelnik novosadskog Centra za regionalizam, Vulin je otišao predaleko, jer, kako ističe, koliko god srbijanski predsjednik govori o tome da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ovakva Vulinova izjava predstavlja prijetnju u kojoj bi Srbija mogla da interveniše u jednoj nezavisnoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina.

"Bez obzira što ima dva entiteta, ukoliko bi se naša vojska umešala na bilo koji način u stvari Bosne i Hercegovine to bi bilo ponavljanje devedesetih godina. Tako da je to jedna opasna teza i najgore je to što politički vrh Srbije ne samo da se ograđuje od tih izjava Milorada Dodika koje stalno destabilizirajuće deluju na Bosnu i Hercegovinu, nego, naprotiv, ovim izjavama još više podgrevaju rastakanje ove zemlje koja je, inače, u teškoj situaciji zato što je nedovršena zemlja kakva je stvorena Dejtonskim sporazumom", ističe Popov.

Sličan stav iznosi i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

"On, ustvari, završava taj koncept razbijanja celovite Bosne i Hercegovine i to je, istovremeno, pritisak na međunarodnu zajednicu da se poslednja faza rešavanja balkanskih problema završi podelom Kosova i Bosne", kaže Biserko.

Na upit da li iza Vulinove izjave stoji Vlada Srbije ili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Biserko odgovara:

"Niko iz Vlade ne može da ima disonantan glas i stav u odnosu na premijera ili onog ko definiše spoljnu politiku zemlje. Svako odudaranje završava ili ostavkom ili kritikom. Vučić stalno prećutkuje sve te, da kažem, nakaradne izjave svojih ministara, Vulina posebno. Oni zapravo daju te poruke celom regionu. Ako bude reagovao i zamenio ministra, onda ćemo reći da nije njegova poruka regionu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG