Dostupni linkovi

OHR: Retorika Milorada Dodika je neodgovorna i neprihvatljiva


Ured Visokoga predstavnika u Sarajevu
Ured Visokoga predstavnika u Sarajevu

Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika je neodgovorna, provokativna i neprihvatljiva, posebno imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i bezbjednosti BiH, saopćeno je danas iz Ureda Visokog predsavnika u BiH (OHR).

I iz EUFOR-a su danas odbacili sve izjave koje bi mogle da podjele Oružana snage BiH.

"EUFOR je ponosan na svoju suradnju sa OS BiH i odbacuje bilo kakve izjave ili aktivnosti koje bi mogle podeliti ovu organizaciju i ugroziti uspeh koji je OSBiH postigla u smislu pružanja jedinstvene i medjunarodno poštovane vojne snage na državnom nivou, koja predstavlja sve ljude BiH'', naveli su iz EUFOR-a.

Prethodno je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio u Beču potporu austrijskih političara za svoju zamisao po kojoj bi BiH trebala biti "vojno neutralna" država iako za to nema suglasnost ni unutar same BiH.

Dodik se tijekom dana sastao sa zamjenikom austrijskog kancelara i liderom radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) Heinzom-Christianom Stracheom, s kojim već godinama održava srdačne odnose nakon što su kontakte s Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog promicanja nacionalističke politike prekinuli evropski političari i stranke centra i ljevice, prenosi N1.

Dodik je novinarima nakon susreta sa Stracheom kazao kako mu je bilo značajno objasniti lideru austrijske ekstremne desnice zbog čega mu se čini značajnim da BiH ostane "vojno neutralna".

"Svako svrstavanje može nam samo štetiti", kazao je Dodik, koji je samo dan ranije doveo u pitanje opstanak i funkcioniranje jedinstvenih Oružanih snaga BiH, a potkraj prošlog tjedna je hvalio vojsku Srbije kada je sudjelovao na vojnoj paradi što ju je u Nišu priredio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG