Dostupni linkovi

Novi predsednik Severne Makedonije preuzima dužnost


Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski
Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski će danas (nedelja, 12.maj) dati svečanu izjavu u Skupštini Makedonije, čime će formalno početi njegov petogodišnji mandat.

Pendarovski će na sednici dati svečanu izjavu pred poslanicima, članovima Vlade, verskim vođama, diplomatskim korom i gostima iz inostranstva.

Prisustvo inauguraciji do sada su potvrdili predsednici Srbije, Bugarske, Albanije i Kosova, dok će Grčku predstavljati ministar spoljnih poslova. Sednici će prisustvavati i potpredsednik Vlade Turske i delegacija iz Slovenije.

Pozivi na inauguraciju upućeni su svim šefovima zemalja članica NATO-a i EU, uključujući predstavnike Evropske komisije, kao i zemalja u okruženju.

Posle obraćanja parlamentu, Pendarovski će otići u kabinet predsednika "Vile Vodno" gde će biti održana zvanična ceremonija primpredaje dužnosti šefa države sa najvišim vojnim i državnim počastima.

Nakon ceremonije, dosadašnji predsednik Đorđe Ivanov i njegov naslednik Stevo Pendarovski trebalo bi da održe tet-a-tez sastanak, posle čega će uslediti zajednički sastanak sa zaposlenima u kabinetu predsednika.

Pendarovski će takođe održati bilateralne sastanke sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Albanije Ilirom Metom, kao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM), je u drugom krugu predsedničkih izbora 5. maja pobedio kandidatkinju opozicione koalicije na čelu sa VMRO DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

Najavio je da će se temeljno uključiti u reforme službi bezbednosti pod svojom nadležnošću, čije su zloupotrebe bile glavni razlozi za duboku političku krizu 2015. godine.

XS
SM
MD
LG