Dostupni linkovi

Žandarm oslobođen optužbi za smrt demonstranta 2008. u Beogradu


Demonstracije zbog hapšenja Radovana Karadžića, 29.07. 2008. u Beogradu
Demonstracije zbog hapšenja Radovana Karadžića, 29.07. 2008. u Beogradu

Viši sud u Beogradu oslobodio je žandarma Nikicu Ristića optužbe da je naneo teške telesne povrede Ranku Paniću usled kojih je Panić preminuo.

Panić je povređen tokom protesta koji je nakon hapšenja i izručenja Haškom tribunalu nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića u julu 2008. godine u Beogradu organizovala tada jedinstvena Srpska radikalna stranka, predvođenja nekadašnjim liderima Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem (danas predsednik Srbije).

Lekari su utvrdili da je Panić zadobio teške povrede prilikom udarca u stomak, zbog čega mu je puklo debelo crevo.

Ristić je bio angažovan na mitingu kao pripadnik niškog odreda žandarmerije.
Tužilaštvo je predložilo da ga sud proglasi krivim i odredi visinu kazne u skladu sa zakonom, dok je odbrana tvrdila da je optužnica neosnovana.

U noći kada je Karadžić prebacivan iz Beograda u Hag, njegove pristalice žestoko su se sukobile sa policijom. Tokom protesta je došlo do nasilja u kome je povređeno 46 osoba, među njima najviše policajaca, a povrede su zadobili i novinari.

Četrdesetjednogodišnji Ranko Panić iz Mladenovca kod Beograda, izbeglica iz Hrvatske i pristalica Srpske radikalne stranke, teško je povređen tokom protesta 29. jula, a preminuo je od posledica povreda umro 15. avgusta 2008.

Predsednik Aleksandar Vučić tvrdio je ranije da je Panića ubio „bivši režim“, na čelu sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Tvrdio je da je samo ubistvo bilo sakrivano.

Po preuzimanju vlasti, u leto 2012. godine Vučić je obećao da će državni organi preduzeti sve da se pronađu odgovorni.

Optužnica protiv osumnjičenog Nikice Ristića, koji se teretio za nanošenje teških telesnih povreda, potvrđena je krajem 2015. godine.

XS
SM
MD
LG