Dostupni linkovi

Demokrate opomenule Barra


Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma
Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, opomenuo je sekretara za pravosuđe Vilijama Bara za nepoštovanje Kongresa, zato što je odbio da ispoštuje obavezujući poziv odbora da preda cijeli izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore, prenosi Glas Amerike.

Odbor za pravosuđe usvojio je rezoluciju kojom se Predstavničkom domu, u punom sastavu, predlaže da opomene Bara zbog nepoštovanja Kongresa. Opomena bi mogla dovesti do preduzimanja određenih mjera u sudovima ili u Kongresu, među kojima su novčana ili čak zatvorska kazna.

Bar je prošlog mjeseca objavio verziju Malerovog izvještaja o 22-mjesečnoj istrazi o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, čiji su pojedini dijelovi bili zatamnjeni.

Predsjedavajući odbora za pravosuđe, Džerold ​Nedler je uputio obavezujući poziv sekretaru za pravosuđe da preda cijeli izvještaj i sav dokazni materijal, da bi članovi Kongresa mogli da utvrde da li je Trump opstruisao pravdu pokušajima da spriječi Malerovu istragu. Bar je međutim propustio dva roka da preda izvještaj.

Bijela kuća se u međuvremenu pozvala na takozvanu "izvršnu privilegiju" da bi spriječila objavljivanje cijelog Malerovog izvještaja, što će dodatno zaoštriti sukob demokrata u Kongresu i Trumpove administracije. Izvršna privilegija je doktrina na koje se pozivaju američki predsjednici da bi spriječili ostale grane vlasti da imaju uvid u informacije vezane za internu komunikaciju izvršne vlasti.

Demokrate su osudile potez Bijele kuće.

"S obzirom na to da se Bijela kuća davno odrekla te privilegije, dok je Sekretarijat za pravosuđe do juče bio otvoren za ideju da nam preda taj materijal, današnja odluka je jasna eskalacija u otvorenom otporu Trumpove administracije prema dužnostima Kongresa", rekao je Nedler.

"Mogu samo da zaključim da predsjednik sada pokušava da uništi ustav SAD",upozorila je članica Kongresa iz Demokratske stranke Šila Džekson Li.

Bijela kuća je saopštila da je bila primorana da se pozove na "izvršnu privilegiju" zbog poteza demokrata.

"Suočen sa Nedlerovom otvorenom zloupotrebom položaja , a na zahtjev, sekretara za pravosuđe, predsjednik nema drugog izbora nego da se pozove na izvršnu privilegiju", saopštila je je portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

XS
SM
MD
LG