Dostupni linkovi

Dodeljene godišnje nagrade NUNS-a najboljim novinarima


Dodeljenje godišnje nagrade NUNS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Dodeljenje godišnje nagrade NUNS-a

Nagrade na istraživačko novinarstvo za 2019. godinu, koje 14. godinu zaredom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, dodeljene su večeras u svečanoj sali Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Nagradu u kategoriji elektronskih medija odnela je Tamara Tankosić, novinarka RTS-a, za prilog “Dečje bolesti zakazivanja pregleda”, emitovan u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije u decembru 2018. godine. Za tekst "Masakr mladića u Pandi i dalje tajna" novinar lista Danas Velimir Perović nagrađen je u kategoriji štampani mediji, dok je nagradu u kategoriji onlajn mediji dobila novinarka BIRN-a, Jelena Veljković, za serijal tekstova o nelegalnoj gradnji na Goliji.

“Obaveza je svakog demokratskog društva da učini sve što može kako bi garantovala da novinari mogu da rade svoj posao bez straha, pretnji ili političkog pritiska. Na žalost, najnoviji izveštaj Reportera bez granica o indeksu slobode medija u svetu, pokazao je da je novinarstvo u Srbiji u krizi“, rekao je u svojoj uvodnoj reči Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji.

Za godišnju nagradu NUNS-a prijavilo se ukupno 38 novinara sa 69 medijskih tekstova i priloga. Prijave je razmatrao četvoročlani žiri u sastavu: Irena Stević, novinarka Insajder produkcije, Milorad Ivanović, urednik i novinar BIRN Srbija, Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Vuk Cvijić, novinar NIN-a.

“Ove nagrade su dokazale da je novinarstvo u Srbiji preživelo, opstalo i pobedilo cenzuru i sve jače i jače pritiske kojima smo kao novinari izloženi, jer smo od strane vlasti, iz samo njima znanih razloga, prepoznati kao jedina opozicija u društvu”, rekao je Gruhonjić.

Ove godine, žiri je odlučio da specijalne plakete dodeli novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Dini Đorđević, za priče „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“ i „Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama“, kao i Ranki Ivanoski, novinarki VOICE-a za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Posebna Plaketa za hrabrost dodeljena je novinarima portala Žig.info Milanu Jovanoviću i Željku Matročeviću za tekst “S tri flaše piva do kuće: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću“. Jovanoviću je decembra prošle godine spaljena porodična kuća u Vrčinu,za šta je prvoosumnjičeni tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Među nominovanima za elektronsko novinarstvo ove godine našla se i novinarka RSE Mila Đurđević sa pričom o deci iz Srbije koja su obučavana u ruskim kampovima. Prošle godine nagradu za najbolju istraživačku priču u kategoriji elektronskih medija dobio je novinar Radija Slobodna Evropa Milan Nešić, za istraživački serijal „Fantomski graditelji u ’Činovničkoj koloniji’” koji u više nastavaka govori o bespravnoj gradnji šestospratnog objekta u beogradskoj opštini Voždovac.

XS
SM
MD
LG