Dostupni linkovi

Štednja na Dženanovom talentu


Ni Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ne izdvaja novac za organizaciju entitetskih takmičenja učenika iz osnovnih i srednjih škola (ilustracija)
Ni Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ne izdvaja novac za organizaciju entitetskih takmičenja učenika iz osnovnih i srednjih škola (ilustracija)

Tekst: Amir Purić

Dženan Midžić, učenik devetog razreda Osnovne škole "Harmani 2" iz Bihaća, bio je najbolji na 24. Federalnom takmičenju iz fizike za učenike osnovnih škola, koje je održano krajem aprila u Novom Travniku. Priliku da pokaže svoje znanje dobio je zahvaljujući društvenim mrežama i brzoj reakciji građana. Da je bilo do nadležnih institucija, učenici iz Unsko-sanskog kantona USK), odakle je Dženan, vjerovatno ne bi ni otputovali na ovo takmičenje.

Odlazak učenika iz ovog kantona na entitetska i državna takmičenja obično organizira Pedagoški zavod USK. Nekoliko dana pred održavanje pomenutog takmičenja iz fizike, direktor osnovnih škola dobili su obavijest Pedagoškog zavoda kako ova institucija nije u mogućnosti osigurati prijevoz učenika u Novi Travnik.

Amir Faić, direktor škole koju Dženan pohađa, za RSE je rekao da je škola bila u mogućnosti da Dženanu obezbijedi prijevoz svojim vozilom, no pored njega je još 10 drugih učenika iz USK trebalo da ide na takmičenje. Obavijest Pedagoškog zavoda završila je u jednoj grupi na društvenim mrežama u kojoj informacije razmjenjuju prosvjetni radnici iz Unsko-sanskog kantona. Tu se u priču uključio Hasan Brkić, direktor Osnovne škole "Fadil Bilal" iz Velike Kladuše.

"Ja sam samoinicijativno podijelio taj e-mail na svom privatnom profilu na Facebooku i napisao sam da je sramota da naši učenici ne idu na takmičenje i da je sramota da neko ne može izdvojiti sredstva za takvu priredbu", kaže Brkić.

Program podrške stručnim udruženjima za organiziranje takmičenja na federalnom nivou ukinut je 2016. godine
Program podrške stručnim udruženjima za organiziranje takmičenja na federalnom nivou ukinut je 2016. godine

Ubrzo su mu se počeli javljati građani koji su istakli spremnost da doniraju sredstva za troškove prijevoza učenika na takmičenje. Zanimljiv je i podatak da su donatori iz Velike Kladuše, dok su učenici koji su trebali putovati na takmičenje iz drugih općina i gradova Unsko-sanskog kantona.

"Apsolutno me niko od njih nije ni upitao da li su djeca iz Velike Kladuše. Djeca su iz Bihaća, Ključa i Sanskog Mosta", ističe Brkić i pojašnjava kako je troje donatora u manje od pola sata skupilo novac za prijevoz takmičara.

"Radi se ukupno o 600 konvertibilnih maraka (300 eura), od kojih smo 450 dali putničkoj agenciji za prijevoz učenika, a 150 smo dali mentorima da se mogu osvježiti i ručati nakon takmičenja", kaže Brkić.

Iz Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona pojasnili su za RSE kako zbog proceduralnih problema nisu bili u stanju da finansiraju prijevoz učenika. Ova kantonalna institucija od novembra 2017. godine nema upravni odbor, zbog čega nisu bili u mogućnosti da potpišu ugovor sa prijevoznicima, otkriva Haris Omanović, direktor Pedagoškog zavoda USK.

"Mi smo prošle godine to finansirali privatnim, svojim novcem. Znači, mojim i ostalih radnika iz zavoda. Jedan dio učesnika na takmičenjima smo prevozili našim službenim autom, koje može povesti četiri čovjeka. Ove godine jednostavno nismo bili u mogućnosti", kaže Omanović za RSE.

Ni Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ne izdvaja novac za organizaciju entitetskih takmičenja učenika iz osnovnih i srednjih škola, kako iz fizike, tako ni iz drugih školskih predmeta. Program podrške stručnim udruženjima za organiziranje takmičenja na federalnom nivou ukinut je 2016. godine.

"Oni nama nisu uputili nikakvo objašnjenje, nego su jednostavno prestali objavljivati javne pozive za sufinansiranje ovih takmičenja na koje smo se mi prijavljivali", kaže Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u Federaciji BiH, koje je već 24 godine organizator federalnog takmičenja iz fizike za učenike osnovnih škola.

Od tada organizator ne može obezbijediti niti nagrade za najuspješnije učesnike. Izuzetak je ova godina, kada je jedna privatna kompanija sponzorirala takmičenje sa 1.000 maraka (500 eura).

"Mi smo polovinu tog novca dali učenicima kao nagradu i to je prvi put nakon nekoliko godina da učenici dobiju nagradu", kaže Fetić za RSE.

Program podrške za organiziranje školskih takmičenja ukinut zbog nedostatka novca u budžetu, kaže ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH, Elvira Dilberović
Program podrške za organiziranje školskih takmičenja ukinut zbog nedostatka novca u budžetu, kaže ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH, Elvira Dilberović

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović kaže kako je program podrške za organiziranje školskih takmičenja ukinut zbog nedostatka novca u budžetu.

"Samo za vrijeme moga mandata svake godine su smanjena sredstva", navodi Dilberović.

Pojašnjava kako ministarstvo koje ona vodi u svojoj nadležnosti ima predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, te nauku, tehnologiju i inovacije.

"Sa ovim novcem koji raspolažemo, mi prosto nismo mogli obuhvatiti sve", dodaje.

Dilberović obrazlaže kako je njeno ministarstvo više puta uputilo inicijative ka Vladi Federacije i oba doma parlamenta da se povećaju izdvajanja za osnovno i srednje obrazovanje. Do sada nije bilo rezultata.

"Definitivno, ono što je i moj osobni stav, jeste da se dosadašnji pristup treba pod hitno mijenjati jer obrazovanje nije nikakva marginalizirana, rekla bih, promašena investicija, nego je upravo razvojna i pokretačka snaga", zaključila je federalna ministrica obrazovanja i nauke u razgovoru za RSE.

Iako iz Ministarstva navode kako finansiraju odlaske učesnika iz BiH na međunarodna takmičenja, iz Društva fizičara u FBiH kažu kako to nije slučaj s njima. Tri godine u nizu učenici iz BiH s Međunarodne olimpijade iz fizike kući se vraćaju sa medaljama, ali novac za odlazak im je najveći problem.

"Nešto roditelji plaćaju, nešto mi, nešto mi nađemo nekakve donacije, ali u glavnom ide veoma teško", kaže Benjamin Fetić, te dodaje da su se institucije vlasti samo djelimično uključivale u finansiranje putovanja.

"Recimo, ako je učenik iz Tuzlanskog kantona, kao što je bio slučaj prije dvije godine, vlada tog kantona je pokrila sve troškove tog učenika. No, ako je iz Kantona Sarajevo, onda samo dio troškova, do 40 posto maksimalno", pojašnjava.

Ove godine, prema riječima Fetića, imaju obećanje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da će pokriti troškove odlaska na Treću europsku i Pedesetu međunarodnu olimpijadu iz fizike.

Prije nekoliko dana i Pedagoški zavod Unsko-sanskog kantona dobio je privremeni upravni odbor, što znači da će učenici iz ovog kantona moći da putuju na entitetska takmičenja. Barem ako se to takmičenje održi u naredna tri mjeseca, koliko traje mandat privremenog upravnog odbora.

Međutim, talenat djece iz BiH ne smije propadati zbog proceduralnih problema ili zato što nadležne institucije ne mogu izdvojiti mizerna sredstva, kao u slučaju Dženana Midžića i drugih učenika iz Unsko-sanskog kantona, naglašava Hasan Brkić.

"Ključna poruka u svemu ovome je da je u ovoj državi, u ovoj zemlji, na hiljade Dženana kojima treba tako malo da pokažu puno", ističe ovaj prosvjetni radnik, zahvaljujući čijem angažmanu su djeca iz Unsko-sanskog kantona dobila priliku da odu na takmičenje iz fizike s kojeg se jedan od njih vratio kao najbolji mladi fizičar u FBiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG