Dostupni linkovi

Kineski dopremijer predvodi delegaciju u Vašingtonu


Zastava Kine i SAD u Vašingtonu, fotoarhiv

Kina je danas potvrdila da će dopremijer Liu He ići u Vašington na trgovinske pregovore uprkos strahovima da se to možda neće desiti nakon što je predsednik SAD Donald Tramp zapretio eskalacijom carinskog rata zbog tehnoloških ambicija Pekinga.

Ta objava nagoveštava da je kineskoj vladi važnije da okonča sukob koji šteti kineskim izvoznicima nego politička potreba da bude čvrsta pred američkim pritiskom.

Učešće Liu Hea, ekonomskog savetnika predsednika Si Đinpinga, u razgovorima koji počinju u četvrtak održava živom nadu da bi dve najveće svetske ekonomije mogle da se pomire.

Američka vlada od Pekinga traži da povuče planove o razvoju, uz pomoć vlade, globalnih takmičara na poljima robotike, električnih kola i drugih tehnologija. SAD, EU, Japan i drugi trgovinski partneri tvrde da ti planovi predstavljaju kršenje kineskih obaveza otvaranja tržišta kao i da se baziraju na ukradenoj tehnologiji.

Tramp je u nedelju objavio da će povećati carine na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine s 10 na 25 odsto, što je dovelo do velikih gubitaka na finansijskim tržištima. Tržišta su se oporavila pošto je Peking juče saopštio da će delegacija ipak putovati u Vašington, iako bez pominjanja učešća Liu Hea.

Američki pregovarački tim predvode ministar finansija Stiven Mnučin i trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer.

XS
SM
MD
LG