Dostupni linkovi

Kineski pregovarači se 'spremaju na razgovore u SAD'


Zastava Kine i SAD u Vašingtonu, fotoarhiv

Kineski pregovarači i dalje se pripremaju na odlazak u SAD na pregovore uprkos novim trgovinskim pretnjama američkog predsednika Donalda Trampa, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tim se priprema da otputuje na razgovore u SAD", rekao je Geng Šuang, portparol ministarstva, ali nije precizirao da li će glavni pregovoarač Liju He lično ići.

Nova runda američko-kineskih trgovinskih pregovora predviđena je da počne u sredu u Vašingtonu.

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je juče da će sa 10 na 25 odsto podići carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, jer pregovori o američko-kineskom trgovinskom sporazumu previše sporo napreduju.

Portparol kineskog ministarstva rekao je da Peking pokušava da "dobije dodatne informacije" posle iznenadne Trampove izjave, prenosi agencija AP.

Tramp ranije ove godine odložio povećanja carina, navodeći pregovore kao razlog.

Prethodna runda pregovora održana je u aprilu u Pekingu. Nju je američki ministar finansija Stiven Mnučin nazvao produktivnom.

Peking i Vašinton do sada su podigli carine jedni drugima na robu u vrednosti od više milijardi dolara uz uzajamne optužbe.

SAD optužuje Peking za različite nefer prakse u trgovini dok Peking okrivljuje SAD da započinje najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji.

XS
SM
MD
LG