Dostupni linkovi

Orban: Fidesz ne podržava Webera za predsjednika Evropske komisije


Viktor Orban
Viktor Orban

Mađarska vladajuća stranka Fidesz više ne podržava Manfreda Webera, vodećeg kandidata desnog centra, da bude sljedeći predsjednik Evropske komisije, izjavio je u ponedjeljak premijer Viktor Orban.

Evropska narodna stranka (EPP), glavna grupa desnog centra Evropskog parlamenta, suspendirala je u martu Orbanov Fidesz do daljnjeg zbog zabrinutosti da je ta partija prekršila načela EU-a o vladavini prava.

"Mađarskog premijera bira mađarski narod", izjavio je Orban u Budimpešti na konferenciji za novinare s austrijskim vicekancelarom Heinz-Christianom Stracheom.

"Weber je rekao da ne želi biti predsjednik Komisije s glasovima Mađara", rekao je Orban, i dodao kako to onemogućava daljnju podršku Weberu, koji želi naslijediti Jean-Claudea Junckera nakon izbora za Evropski parlament u maju.

Orban je rekao da su Weberove izjave značile "uvredu" Mađara, ali nije naveo alternativne kandidate koje bi Fidesz mogao podržati.

Naglašavajući značaj funkcije predsjednika Evropske komisije, Orban je rekao da gledajući kampanju kandidata uvjerio se da "nijedan od njih nije prikladan za posao vođenja Komisije", prenosi Reuters.

Orbanova Mađarska: Borba protiv evropskih vrijednosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

XS
SM
MD
LG