Dostupni linkovi

Evropska pučka stranka suspendirala Fidesz


Mađarski premijer i šef Fidesza Viktor Orban
Mađarski premijer i šef Fidesza Viktor Orban

Mađarska vladajuća stranka Fidesz do daljnjeg je suspendirana iz glavne panevropske obitelji stranake desnog centra, kazao je u srijedu predsjednik Evropske pučke stranke (EPP) Joseph Daul.

Delegati EPP na sastanku u Bruxellesu pozvali su mađarskog premijera Viktora Orbana da poštuje vladavinu prava zbog čega je često prozivan u EU.

"Suspenzija podrazumijeva da predstavnici te stranke ne mogu prisustvovati sastancima pučana, da nemaju prava glasa i time ne mogu predlagati kandidate za neke pozicije " napisao je Daul na Tweeteru.

"Nitko ne može suspendirati ili izbaciti Fidezs. Ja sam odlučio da ćemo dobrovoljno suspendirati naša prava u EPP-u " rekao je Orban.

Šef Orbanovog kabineta, Gergely Gulyas, je uoči sastanka izjavio mađarskoj novinskoj agenciji MTI da će Fidesz odmah napustiti EPP ako se donese odluka o suspenziji stranke.

Suspenzija bi se mogla opozvati ako stranka povuče svoje anti-evropske plakate, uzdrži se od sličnih napada u budućnosti, i razjasni pravna pitanja povezana Centralnoevropskim sveučilištem koje financira George Soros, a koji je pod pristiskom Orbanove vlade premjestio sveučilište iz Budimpešte u Beč.

Odbor za procjenu EPP-a, na čelu s bivšim predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, nadzorati će da li se mađarska stranka pridržava vrijednosti EPP-a, dok su njena prava na članstvo zamrznuta.

XS
SM
MD
LG