Dostupni linkovi

UNS: Ako REM ispuni obećanje, Maja Pavlović danas prekida štrajk glađu


Maja Pavlović 20 dana štrajkuje glađu
Maja Pavlović 20 dana štrajkuje glađu

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da će vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović danas prekinuti dvadesetodnevni štrajk glađu ako Regulatorno telo za elektronske medije (REM) održi obećanje i ispune se njena četiri zahteva.

Maja Pavlović, koja od juče štrajkuje glađu ispred zgrade REM-a u centru Beograda, rekla je UNS-u da je razgovarala sa članicom Saveta REM-a Oliverom Zekić koja joj je navela da će učiniti sve da se u toku dana ispune njena četiri zahteva kako bi prekinula štrajk.

Kako je UNS-u rekla, Pavlović očekuje da do kraja dana Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) donese odluku o deblokiranju računa Kanala 9, kao i da signal ove televizije ponovo bude vraćen u mrežu IPTV-a Telekoma Srbije.

Direktor Emisione tehnike i veze (ETV) obećao je Pavlović da će sledeće nedelje produžiti sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV-om, a koji ističe ovog meseca.

"Veoma sam srećna zbog ove vesti. Nadam se da ću večeras prekinuti štrajk gladju i otići iz Beograda, a u utorak se sastati sa premijerkom Anom Brnabić", rekla je UNS-u Pavlović.

UNS je poslao pitanje direktoru OFPS-a Nikoli Vilotiću da li će se Kanalu 9 vratiti novac koji je skinut sa računa po presudama za koje Pavlović tvrdi da su nezakonite.

UNS podseća da se Pavlović juče se sastala sa članicom Saveta REM-a Aleksandrom Janković i rekla da će, dok se ne ispune četiri od devet njenih zahteva, nastaviti štrajk glađu u Beogradu.

Janković je nakon sastanka izjavila da će REM preneti njene zahteve premijerki Ani Brnabić.

UNS navodi da je prvi zahtev Pavlović upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS), od koje se traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama za koje Pavlović tvrdi da su nezakonite, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

Pavlović traži i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa Emisionom tehnikom i vezama (ETV), a koji ističe ovog meseca. Od Ministarstva telekomunikacija zahteva izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako naknada koju lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne sme biti veća od one koju su plaćali RATEL-u.

Treći zahtev odnosi se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV-a, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije.

Poslednji zahtev koji vlasnica ove novosadske televizije očekuje da se reši kako bi prestala sa štrajkom glađu nakon 20 dana, upućen je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga zahteva televiziji Kanal 9 omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

XS
SM
MD
LG