Dostupni linkovi

Akcija 'Burek solidarnosti' u Borči kao odgovor desničarima


'Burek solidarnosti' u Borči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

'Burek solidarnosti' u Borči

Ispred pekare "Roma" u Borči 3. maja je održana akcija "Burek solidarnosti", kao odgovor na prošlonedeljni skup desničara ispred tog objekta. Vlasnik pekare Mon Đuraj, poznatiji kao Đura, sugrađanima je besplatno delio svoje proizvode do 14 časova.

Sa druge strane ulice, preko puta pekare Roma, skupilo se nekoliko građana koji su negodovali zbog akcije "Burek solidarnosti", uz sporadična dobacivanja, fotografisanje skupa i trubljenje sirenama iz automobila.

Skup je protekao mirno, bez većih incidenata, uz prisustvo policije u civilu.

Đuraj je za Radio Slobodna Evropa kazao da je u kontaktu sa policijom i tužilaštvom, da će i uprkos ponovnom skupu desničara najavljenom za nedelju, pekara tog dana raditi. Kako kaže, pretnje i dalje stižu sa društvenih mreža, ne plaši ih se, ali se zbog toga ne oseća prijatno.

Zahvalan je svojim komšijama koje su došle danas da ga podrže i kaže "niko kod Đure ne sme da ostane gladan".

Iako su građani u pekari hteli da plate peciva, radnice su insistirale da ’’kuća časti’’ i da novac ne uzimaju, ali je ostavljena kutija za donacije bolesnoj devojčici, u koju su građani ostavljali svoj doprinos.

Među okupljenima bili su i nevladini aktivisti, veliki broj novinara i opozicioni lideri, Marinika Tepić, Balša Božović, Borko Stefanović, Sergej Trifunović, Gordana Čomić…

Vlasnik pekare "Roma", Mon Đuraj, sa Marinikom Tepić i Borkom Stefanovićem
Vlasnik pekare "Roma", Mon Đuraj, sa Marinikom Tepić i Borkom Stefanovićem

Nekoliko desetina desničara organizovalo je prošle nedelje skup ispred pekare "Roma", noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, nakon što se na društvenim mrežama pojavila slika stara više od dve godine, a na kojoj jedan od zaposlenih, na svom profilu na Instagramu rukama pokazuje dvoglavog orla - nacionalni simbol Albanaca.

Pretnje Đuraju su kasnije nastavljene i na Fejsbuku, a objavljena je i njegova adresa na kojoj živi sa suprugom i decom.

Predstavnici civilnog sektora i pojedinih opozicionih stranaka su kao odgovor na skup desničara, organizovali akciju "Burek solidarnosti" 3. maja, prvog radnog dana posle incidenta.

XS
SM
MD
LG