Dostupni linkovi

Pritvorena Chelsea Manning


Chelsea Manning
Chelsea Manning

Nekadašnja vojno-obavještajna analitičarka Chelsea Manning, koja je odslužila godine u zatvoru zbog objavljivanja povjerljivih doumenata, pritvorena je jer odbija da svjedoči u slučaju istrage u Wikileaks.

Okružni sudija Claude Hilton naredio je pritvor za Manning zbog nepoštivanja suda u petak nakon kratkog ročišta u kojem je Manning potvrdila da nema namjeru da svjedoči. Istraga o Wikileaksu traje već neko vrijeme.

Manning je kazala kako se protivi tajnosti procesa te da je već otkrila sve što zna tokom suđenja na vojnom sudu. Sudija je rekao da će Manning ostati pritvorena sve dok ne svjedoči pred velikom porotom ili dok se istraga ne završi.

Njeni advokati su tražili da bude poslana u kućni pritvor zbog medicinskih komplikacija sa kojima se suočava, no sudija je zaključio da može dobiti medicinsku njegu i u pritvoru.

Manning je odslužila sedam godina od 35 godina vojne kazne zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenta. Tadašnji predsjednik Barack Obama preinačio je njenu kaznu.

XS
SM
MD
LG