Dostupni linkovi

Osude na odluku Rusije o davanju državljanstva Ukrajincima u pobunjenim regionima


Proruski vojnici u razgovoru sa medijima, Donjeck, Ukrajina

Nemačka i Francuska - posrednici mirovnog procesa u Ukrajini i SAD-u, osudile su odluku Moskve da olakša davanje ruskog državljanstva Ukrajincima koji žive u pobunjenim regionima u istočnoj Ukrajini.

"Zajedno sa Francuskom osuđujemo ruski dekret koji bi trebalo da olakša davanje ruskog državljanstva stanovništvu u istočnoj Ukrajini", navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se dodaje, regioni na koje se odnosi ovaj dekret deo su teritorije Ukrajine.

Stejt department je naveo da SAD osuđuje odluku Putina da ubrza pružanje ruskog državljanstva Ukrajincima koji žive u istočnoj Ukrajini.

"Rusija, kroz ovu veoma provokativnu akciju, intenzivira svoj napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi Stejt department.

Prema predsedničkom deketu, zahtevi Ukrajinaca iz Donjecke i Luganske oblasti biti rešavani u periodu do tri meseca. Taj ruski potez će verovatno dodatno pogoršati odnose Kijeva i Moskve, koja je pripojila Krim i podržava pobunjenike u Ukrajini.

To je učinjeno samo par dana pošto je za predsednika Ukrajine izabran glumac Volodimir Zelenski, koji je za prioritet svog mandata odredio završetak rata na istoku zemlje.

Stejt department je ocenio da je "sada na Rusiji da odluči da li želi da nastavi da doprinosi tenzijama ili ispuni svoje obaveze iz Minska".

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG