Dostupni linkovi

Preminuo novinar Dejan Anastasijević


Dejan Anastasijević
Dejan Anastasijević

Urednik BBC-a na srpskom jeziku Dejan Anastasijević preminuo je u sredu posle duge i teške bolesti, objavio je nedeljnik "Vreme".

"'Vreme' će Dejana zauvek pamtiti kao jednog od najvoljenijih ljudi u redakciji, ali i vrhunskog profesionalca svetskog ranga", naveo je taj nedeljnik na svom sajtu.

Bio je dugogodišnji novinar beogradskog nedeljnika "Vreme", američkog magazina TIME, i agencije Tanjug iz Brisela.

Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“.

Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Oktobra 2002., Dejan je bio prvi srpski novinar koji je pred Haškim tribunalom svedočio protiv nekadašnjeg predsednika Srbije optuženog za ratne zločine Slobodana Miloševića.

U aprilu 2007. godine na simsu prozora njegovog stana eksplodirala je bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala. Taj slučaj do danas nije rasvetljen.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji „Out of Time“ (IWPR, London, 2000).

Dobitnik je nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta 2002., dve nagrade iz Srbije za novinarstvo (Nezavisnog udruženja novinara Srbije i nagrade Dušan Bogovac), kao i nagrade holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja 2008. godine.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

XS
SM
MD
LG