Dostupni linkovi

OHR pozvao vlasti RS da odustanu od rezervnog sastava policije


Policija u Banjaluci, ilustrativna fotografija
Policija u Banjaluci, ilustrativna fotografija

Trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.

"Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi", navedeno je iz OHR-a.


Dodaju da umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje.

"Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija, te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje", navodi se u saopćenju OHR-a.

OHR je pozvao vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, već da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i sa medjunarodnom zajednicom.

Skupština Republike Srpske usvojila je 18. aprila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

XS
SM
MD
LG