Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komisija za sigurnost: Zaustaviti antidejtonske aktivnosti u RS


Sjednica komisije za sigurnost Parlamneta FBiH

U Sarajevu je održana sjednica Komsiije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH na kojoj se raspravljalo o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Rezervnog sastava policije.

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH je jednoglasno donijela zaključke u kojima traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a prije svega OHR-a, da 'zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana u Bosni i Hercegovini odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Damir Mašić, predsjednik Komisije, jedan od zaključaka je i da se traži od nadležnih državnih institucija procjena sigurnosno-politike situacije nakon usvajanja nacrta pomenutog zakona.

„ Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH poziva Vladu Federacije BIH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH da popuni aktivni policijski sastav u skladu sa pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje“, kazao je Mašić.

On je naveo i da je posljednji zaključak da 'ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji Republike Srpske ne budu obustavljene, Federacija BiH će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana'.

Podsjetimo, Skupština RS je usvojila krajem prošle sedmice nacrt Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske kojim je predviđeno da rezervni sastav policije RS-a trebalo da čini 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi ih moglo biti oko hiljadu.

U međuvremenu, reagovali su iz OHR-a, tako što su pozvali zvaničnike u RS-u da Nacrt ovog zakona upute u širu raspravu.

Navedeno je i kako im je 'razlog za postojanje rezervnog sastava policije nejasan', te od Narodne skupštine RS-a očekuju da na primjedbe i zabrinutost odgovore transparentno, kao i da osiguraju da zakonske izmjene ispunjavaju međunarodne standarde i one koje su uspostavljene Opštim okvirnim sporazumom za mir.

Iz Ureda za odnose sa javnošću ambasade Sjedinjenih Država u BIH naveli su kako su upoznati sa činjenicom da je Narodna skupština RS-a usvojila, u prvom čitanju, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga RS-a.

U saopštenju dostavljenom RSE navedeno je da i dalje traže informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

"Nastavićemo poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU", dodaje se u saopštenju.

Sjedinjene Države, kako dalje piše, podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

XS
SM
MD
LG