Dostupni linkovi

Škotska premijerka za novi referendum o nezavisnosti do 2021.


Nikola Sterdžen

Škotska vlada će "uskoro" izneti nacrt zakona o organizaciji novog referenduma o nezavisnosti Škotske do 2021. godine, rekla je danas škotska premijerka Nikola Sterdžen.

"Uskoro ćemo predstaviti nacrt zakona kojim se odredjuju uslovi za bilo koji referendum, sada ili u budućnosti, pod nadležnošću škotskog parlamenta", rekla je Sterdžen pred poslanicima u Edinburgu.

Škotska premijerka, liderka Škotske nacionalne partije (SNP), izrazila je nadu da bi se o tom predlogu moglo glasati do kraja ove godine.

Škoti su se već jednom izjašnjavali o nezavisnosti, ali je na referendumu iz septembra 2014. pobedu odnela opcija koja se zalagala za ostanak u Velikoj Britaniji. Međutim SNP nije odustao od svog cilja a referendum o Brexitu im je samo dao vetar u ledja. Na tom referendumu je 62 odsto Škota glasalo za ostanak u EU.

Jedan od argumenata zbog kog su Škoti 2014. odbili nezavisnost je bio rizik da će izlaskom iz Velike Britanije istovremeno napustiti i EU. Nekoliko godina kasnije, kako se ispostavlja, pripadnost Velikoj Britaniji vuče Škote iz EU.

"Izbor izmedju Brexita i budućnosti Škotske kao nezavisne evropske nacije mora biti predložen tokom mandata ovog parlamenta", rekla je Sterdžen poslanica.

Ona je rekla da njena vlada želi da "gradjanima da izbor po pitanju nezavisnosti" pre narednih izbora u maju 2021.

Škotska premijerka je do sada pozivala na strpljenje oko referenduma dok se situacija s Brexitom ne razjasni.

"Učinili smo sve u našoj moći da pomognemo da se izbegne kriza oko Bregzita u celoj Velikoj Britaniji", rekla je Sterdžen i izrazila žaljenje zbog toga što britanska vlada "ne služi interesima Škotske".

Ona je ocenila da su sadašnji uslovi decentralizacije u Velikoj Britaniji "potpuno neadekvatni" za zaštitu škotskih interesa.

XS
SM
MD
LG