Dostupni linkovi

'Five Eyes' zemlje neće koristiti Huawei tehnologiju?


Ilustrativna fotografija

Niti jedna od 'Five Eyes' zemalja pripadnica obavještajne alijanse neće u svojim 'osjetljivim' telekomunikacijskim mrežama, koristiti tehnologiju zemalja koje predstavljaju prijetnju poput Huaweija i Kine, rekao je jedan od američkih zvaničnika u srijedu.

No, BBC izvještava da je britanska vlada već odobrila nabavku opreme kineske telekom kompanije Huawei uprkos prijetnju sigurnosti.

Izvor britanske sigurnosti rekao je ranije u srijedu da bi Britanija dozvolila Huaweiju pristup dijelovima 5G mreže koji nisu ključni, ali da će ih blokirati od ključnih dijelova sistema.

Ovo Britaniju stavlja u nepovoljan položaj sa Sjedinjenim Državama koje su saveznicima rekli da ne koriste tu kompaniju, plašeći se da bi mogla biti sredstvo za kinesku špijunažu. Britanska ministrica za digitalna pitanja Margot James izjavila je da finalna odluka još nije donesena.

Rob Royce, zvaničnik iz američke Nacionalne sigurnosne agencije rekao je da 'Five Eyes' grupa koju čine obavještajne i sigurnosne službe Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade, Novog Zelanda i Australije, neće koristiti tehnologiju zemalja koje predstavljaju prijetnju kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi.

XS
SM
MD
LG