Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Pritvor za četvoricu povratnika iz Sirije


Centar za azil na periferiji Prištine

Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora za četvoricu osumnjičenih koji su se u noći između petka i subote zajedno sa još oko sto drugih kosovskih državljana vratili iz Sirije na Kosovo.

U noći između petka i subote iz Sirije je u Prištinu vraćeno 110 državljana Kosova, od kojih četvoro boraca, 32 žene i 74 dece. Vraćeno je još devetoro dece koja su izgubila roditelje u ratu, saopštio je na pres konferenciji za novinare direktor policije Kosova, Rašit Ćaljaj.

Četvorica boraca su na zahtev tužilaštva pritvoreni na 48 sati.

Ostalima je pružena potrebna zdravstvena i rehabilitaciona pomoć.

Prema policijskim informacijama, veruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konfliktnim zonama, 49 žena i osmoro dece, koji su građani Kosova, ili poreklom sa Kosova. Kosovo će, kako je najavljeno, raditi i na njihovom povratku.

Ministar pravde Abeljard Tahiri je na konferenciji za medije u subotu rekao da se na ovoj inicijativi radilo od oktobra prošle godine i da je podrška SAD bila od izuzetne važnosti.

"Uloga SAD je bila od izuzetne važnosti u ovom procesu, kao i ostalih država kada se radi o razmeni informacija i o tome gde se gradjani nalaze. Zbog osetljivosti cele ove operacije ne možemo govoriti o detaljima. Ali, mogu reći da bez podrške SAD-a, ova operacija ne bi mogla da se realizuje", kazao je Tahiri.

XS
SM
MD
LG