Dostupni linkovi

UNESCO: Notre Dame ne mora ostati nepromijenjen


Notre Dame nakon požara

Obnova pariške katedrale Notre Dame mora zaštititi univerzalne vrijednosti tog mjesta, ali to ne znači kako ta bogomolja mora biti rekonstruirana tako da bude ista kao što je bila, saopćila je delegacija UNESCO-a poslije sastanka s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Kako se navodi u saopćenju kabineta francuskog predsjednika, predstavnici UNESCO-a su naveli kako su spremni pomoći obnovu Notre Damea, naročito pružanjem tehničke ekspertize.

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je kako se mora poštovati "integritet i autentičnost" tog spomenika, jer je on dio svjetske kulturne baštine.

Dodala je kako to ne znači da pariška katedrala mora ostati nepromijenjena.

Plamen progutao kulu i krov katedrale Notre Dame
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

UNESCO, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u naslijeđu čovječanstva između ostalog i prilagođavanjem prirodnim i historijskim procesima promjene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija.

Macron je prvobitno izrazio želju da katedrala, znatno uništena nedavno u požaru, bude obnovljena za samo pet godina, ali je to izazvalo nevjericu u javnosti, jer se procjenjuje kako će za obnovu biti potrebno znatno više vremena.

Notre Dame: Krunisanja, romani i neprocjenjive relikvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG