Dostupni linkovi

Militant sa sirijskog ratišta deportiran u BiH


Detalj propagandnog spota Islamske države Iraka i Levanta u kojem su borci sa Balkana, ilustrativna fotografija
Detalj propagandnog spota Islamske države Iraka i Levanta u kojem su borci sa Balkana, ilustrativna fotografija

Ibro Ćufurović (1995) iz Velike Kladuše deportiran je iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH je saopćilo da se osumnjičeni, koji se tereti za krivična djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam Krivičnog zakona BiH, nalazi u pritvoru.

Ibro je u Siriju otišao iz kuće Bilala Bosnića, koji je na Sudu BiH osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam.

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Hapšenje i transport Ibre Ćufurovića uslijedili su, kako je saopštilo Tužilaštvo, u skladu s međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma, koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

Protiv Ćufurovića je raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora te su ga službenici Sudske policije Suda BiH sproveli u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Protiv njega će biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je najavio da će BiH prihvatiti dvojicu bosanskih državljana, navodeći da je za njih dvojicu završen identifikacijski proces, da je potvrđeno da su bh. državljani te da ih traži INTERPOL, čime su ispunjeni uvjeti za deportiranje, odnosno povratak u BiH, gdje će se s njima dalje postupati u skladu sa zakonima njihove matične države. Osim Ćufurovića, u BiH bi trebao biti deportiran i Armin Čurt.

"Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ovo je prvi slučaj deportacije bh. državljana iz Sirije.

XS
SM
MD
LG