Dostupni linkovi

Vučić: Nadam se da nećemo uvoditi recipročne mere Kosovu


"Srbija je čekala šest meseci ne uvodeći recipročne mere (zbog uvođenja taksi Kosova Srbiji, prim. aut.), ja se i dalje nadam da neće biti potrebe za tim, ali ultimatume iz Prištine Srbija ne može doveka da trpi bez odgovora, to je ono što ću reći nemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Makronu (na konferenciji u Berlinu)", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare povodom dolaska grupe predstavnika srpske manjine pеšicе sa severa Kosova u Beograd, dan uoči za sutra zakazanog mitinga vlasti "Budućnost Srbije".

Vučić je novinarima u Predsedništvu rekao da ne očekuje da se od Srbije jasno zatraži da prizna nezavisnost Kosova na konferenciji u Berlinu 29. aprila posvećenoj Zapadnom Balkanu na kojоj će prisustvovati, a koju organizuju kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron.

"Mi imamo poverenja u odgovornost predsednika Francuske i kancelarke Merkel i verujem da će oni dobro razumeti šta je to što se na ovim prostorima zbiva i nadam se da će taj sastanak biti podsticaj miru i stabilnosti u regionu, a ne prilika da različiti neodgovorni ljudi dobiju podijum i scenu za svoje neodgovorne političke nastupe", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da ne zna šta znači pojam "dvostruki suverenitet" koji se u medijima spominjao kao nova mogućnost rešavanja kosovskog problema.

"Niko nam to nije rekao, ponudio, i nikada se neće dogoditi, pa ni u Berlinu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da "interesantan period" predstoji za Srbiju kada je reč o kosovskom pitanju.

"Ja ne bih rekao da predstoji odlučujući period ili nešto što će da donese konačno rešenje, ali ja bih rekao jedan težak period u kom očekujem brojne pritiske da Srbija učini dodatne ustupke", kaže Vučić.

Pročitajte: Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Istovremeno, Vučić je izjavio i da je lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je ubijen u Mitrovici 16. januara 2018. godine, u dva navrata nudio "različite vrste" obezbeđenja ali da je Ivanović te predloge odbio.

On je rekao da je Ivanoviću predložio da neki od pripadnika Žandarmerije budu "skinuti" iz te jedinice i prebačeni na Kosovo kako bi ga obezbeđivali ali da je lider GI SDP to odbio navodeći da se ne oseća lično ugroženim.

"Za to imam svedoke u Ivanovićevoj najbližoj porodici", rekao je Vučić nakon prijema za Srbe se severa Kosova koji su pešice stigli u Beograd kako bi prisustvovali sutrašnjem mitingu "Stop nasilju" u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare prikazao dokument sa pečatom "Tužilaštva Republike Kosova" koji sadrži izjavu Rade Trajković kao svedoka u istrazi u ubistvu lidera GI SDP a u kojoj je navela da su Ivanovića "stalno pratile" srpske bezbednosne službe.

"Zbog njenog svedočenja su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić u pritvoru. Ili laže Rada Trajković, ili njihov specijalni tužilac Sulj Hodža, mada ne bih isključio ni da oboje lažu", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG