Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja će učestvovati na samitu Pojas i put u Kini


Mapa "Inicijativa Pojas i put"

Kina je u petak objavila da će najviši zvaničnici iz 37 zemlje, uključujući i predstavnike Sjeverne Koreje, učestvovati iduće nedelje u Pekingu na velikom samitu inicijative "Pojas i put".

Inicijativa pokrenuta 2013. godine, "Pojas i put" favorizovani je projekat kineskog predsjednika Si Đinpinga sa ciljem poboljšanja veza između Azije, Evrope i Afrike. Projekat je vrijedan 1000 milijardi dolara.

"Inicijativa Pojas i put slijedi princip saradnje na zajedničku dobrobit. Ona je otelotvorenje duha multilateralizma," rekao je kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji na konferenciji za medije.

Ta inicijativa dijeli Evropljane - neki su joj se pridružili kao što su Italija, Grčka i više istočnih zemalja EU. Neke velike zemlje, poput SAD, strahuju da će Peking na ovaj način proširiti svoj politički uticaj, ili izražavaju zabrinutost zbog netransparentnih trgovinskih ugovora.

Italija je u aprilu postala prva članica grupe ekonomski najrazvijenih zemalja G7 koja se pridružila kineskoj inicijativi i biće među 37 zemalja koje će predstavljeti šefovi vlada ili država na summitu koji se održava od 25. do 27 aprila, rekao je na konferenciji za novinare kineski ministar Vang Ji.

Na spisku su i Švajcarska, Austrija, Češka, zemlje koji su tradicionalni prijatelji Kine, kao i Rusija i brojne azijske zemlje.

Srbiju će u Kini predstavljati predsjednik Aleksandar Vučić.

Autoputem do dužničkog ropstva?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00


SAD su već saopštile da neće poslati nijednog svog visokog zvaničnika na taj forum.

Ji je rekao da će Sjeverna Koreja, kineski susjed i tradicionalni saveznik, poslati delegaciju.

"To je sasvim normalno jer se radi o inicijativi za ekonomsku saradnju. Sve zemlje su slobodne da u njoj učestvuju", rekao je kineski ministar.

On nije precizirao da li će sjevernokorejski lider Kim Džong Un, koji treba da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ovog meseca, učestvovati na summitu u Pekingu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je Kinu zbog zamke prezaduženosti za zemlje uključene u infranstrukturne projekte realizovane u okviru "Novog puta svile".

Tako je, na primjer, Šri Lanka bila primorana da prepusti Kini na 99 godina luku Habantota izgrađenu kineskim sredstvima, da bi se oporavila od teškog tereta otplate zajma dobijenog od Kine da je izgradi.

"Želim da naglasim da ovaj vid partnerstva nije geopolitičko sredstvo već platforma za saradnju", istakao je Vang Ji kao odgovor na kritike.

XS
SM
MD
LG