Dostupni linkovi

Mesić ipak primio titulu počasnog građanina Sarajeva


Stjepan Mesić

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas je preuzeo nagradu kojom je proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Mesić je u veljači prošle godine odbio titulu počasnog građanina Sarajeva koju mu je Gradska uprava namjeravala dodijeliti nakon što je taj isti naslov uskratila jednom od najpoznatijih savremenih književnika, nobelovcu Orhanu Pamuku.

Orhan Pamuk prvo je proglašen dobitnikom nagrade, ali je zatim Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva odlučio da ipak ne može biti biti počasni građanin glavnog grada BiH, jer “nije dao doprinos razvoju Sarajeva”. Pojedini opozicioni vijećnici u Gradskom vijeću tada su tvrdili da iza svega stoji politika - prije svega ona iz Ankare.

"Meni je drago da sam danas ovdje. Bilo je određenih nesporazuma, sjećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita", rekao je Mesić, danas, primajući priznanje.

Priznanje su Mesiću uručili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, njegov zamjenik Ivica Šarić i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

XS
SM
MD
LG