Dostupni linkovi

Mesić: Ostajem prijatelj Sarajeva, nagradu ne mogu prihvatiti


Ostajem prijatelj Sarajeva: Mesić
Ostajem prijatelj Sarajeva: Mesić

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske odbio je prijedlog da bude Počasni građanin Sarajeva.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Mesić naglašava da je do toga dovela čitava procedura oko dodjele nagrade.

Naime, nakon što je Gradska Uprava Grada Sarajeva odbila nagradu Počasni građanin Sarajeva dodijeliti književniku i dobitniku Nobelove nagrade, Orhanu Pamuku, predloženo je da se ta nagrada dodijeli Stjepanu Mesiću.

Mesić kaže kako nije dobio zvaničnu i službenu obavijest da je laureat za dobijanje nagrade Počasni građanin Sarajeva.

“Saznao sam to iz medija, pošto nisam dobio službenu informaciju. Potom sam se obratio pismom gradonačelniku Grada Sarajeva, u kojem sam mu napisao da sam u međuvremenu saznao kako je proceduralno išao taj proces i da ne mogu prihvatiti tu nagradu. Kada sam saznao da je Orhan Pamuk isključen iz daljne procedure, smatrao sam neumjesnim da ja prihvatim nagradu”, objašnjava Mesić.

Orhan Pamuk, nobelovac, najpoznatiji i najtiražniji turski savremeni pisac, borac za ljudska prava, ne može prema odluci Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva biti počasni građanin glavnog grada BiH, jer “nije dao doprinos razvoju Sarajeva”.

Prvi kandidat za nagradu: Orhan Pamuk
Prvi kandidat za nagradu: Orhan Pamuk

Pojedini opozicioni vijećnici u Gradskom vijeću tvrde da iza svega stoji politika - prije svega ona iz Ankare.

“Ne možemo nas dva biti u konkurenciji, on je književnik, ja sam političar. Očito da se radi o političkim igrama, a ja u tome nisam htio sudjelovati. Ostajem i dalje prijatelj i Sarajeva i BiH, tu se ništa ne mjenja, ali ne mogu u ovome sudjelovati”, kaže Mesić.

Gradsko vijeće Sarajeva u srijedu bi trebalo razmatrati prijedlog da se nagrada dodijeli Mesiću, ali je on već odbio tu nagradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG