Dostupni linkovi

UNS: Tužilaštvo da otkrije ko stoji iza pretnji novinarima


Saopštenje UNS-a stiglo je na dan kada su Reporteri bez granica objavili Svjetski indeks slobode medija za 2019. godinu, na kojem je Srbija pala za 14 mesta
Saopštenje UNS-a stiglo je na dan kada su Reporteri bez granica objavili Svjetski indeks slobode medija za 2019. godinu, na kojem je Srbija pala za 14 mesta

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatrašilo je danas od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka sa uvredljivim sadržajem, objavljenog na Tviteru, u kojem se istraživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici i da pokrene postupak protiv odgovornih.

U saopštenju se navodi da su u UNS-u zaprepašćeni uvredljivim sadržajem video klipa.

Podseća se da je na Tviter profilu "Natalija Dugonjić" objavljen video klip u kome se novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i KRIK označavaju kao "izdajnici" i "plaćeni za pljuvanje Vučića".

Saopštenje UNS-a stiglo je na dan kada su Reporteri bez granica objavili Svjetski indeks slobode medija za 2019. godinu, prema kojem su Srbija i Crna Gora zemlje u kojima se dešavaju ozbiljni verbalni i fizički napadi na novinare. Srbija je na ovoj lestvici pala za čak 14 mesta.

"Srbija tokom pet godina otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala je mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti", navodi se u Izveštaju Reportera bez granica.

UNS je u saopštenju naveo da je zabrinut i zbog učestalih uvreda istraživačkim novinarima na portalu Istraga, čije su posledice pretnje na društvenim mrežama novinarkama Sanji Kljajić, Vanji Đurić i Mileni Popović.

Iz UNS-a ističu da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

UNS poziva novinare, medije, učesnike u političkom životu, kao i celokupnu javnost da civilizovano raspravljaju o svemu što je sporno u sadržaju medija i da se obraćaju za to formiranim samoregulatornim i regulatornim telima.

XS
SM
MD
LG