Dostupni linkovi

Greta Thunberg: 'Tri samita o Brexitu nijedan o klimatskim promjenama'


Gretha Thumberg

Mlada švedska aktivistkinja Greta Thunberg obratila se zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu gdje je na javnom sastanku Komiteta za životnu sredinu održala govor i još jednom skrenula pažnju na opasnosti koje sa sobom donose klimatske promjene.

Ovo je bio posljednji sastanak Komiteta za životnu sredinu prije predstojećih izbora za Evropski parlament.

U emotivnom govoru, šesnaestogodišnja Greta je, između ostalog, rekla: „Oko 2030. godine, deset godina, 259 dana i deset sati od ovog momenta, bit ćemo u situaciji kada ćemo pokrenuti nepovratnu reakciju, koja će vjerovatno dovesti do kraja naše civilizacije onakvom kakvu je poznajemo. To će se desiti ukoliko se do tada ne dese stalne promjene bez presedana, u svim aspektima društva, uključujući i smanjenje naših CO2 emisija za najmanje 50 posto. Zapamtite da ove procjene ovise od izuma koji još uvijek nisu izmišljeni, izuma koji bi našu atmosferu trebali očistiti od velikih količina CO2.“

Tokom govora, mlada aktivistkinja je jedva zadržavala suze nabrajajući posljedice klimatskih promjena – erozija tla, krčenje šuma, zagađenje zraka, gubitak insekata i flore, acidifikacija okeana, za koje je istakla da su strašni trendovi koje ubrzava savremeni način života.

Thunberg je skrenula pažnju da je čovječanstvo u procesu šestog masivnog istrebljenja, koje se odvija deset puta brže od onoga što se smatra normalnim, jer do 200 vrsta biva istrijebljeno svakog dana. „Naša se kuća raspada, a naši lideri se moraju početi ponašati u skladu s tim, jer to trenutno ne rade. Da se naša kuća raspada, ne biste sazvali tri hitna samita o Brexitu, a nijedan hitni samit o kriznom stanju klimatskih promjena“, rekla je Thunberg, uz aplauz prisutnih.

Također je pozvala stanovnike EU da glasaju na predstojećim izborima za Evropski parlament. „Morate nas slušati, nas koji ne možemo glasati. Morate glasati za nas, za svoju djecu i unuke. Na ovim izborima glasat ćete za buduće uvjete života čovječanstva“, upozorila je, dodajući da je pročitala da neke od partija Evropskog parlamenta nisu bile za to da se obrati parlamentu, jer ne žele da pokrenu razgovor o kriznom stanju klimatskih promjena.

Greta je do Strasbourga doputovala vozom iz Švedske, što je još jedan način na koji ova tinejdžerka i aktivistkinja doprinosi borbi protiv klimatskih promjena. Prije nego što se obratila zastupnicima, sastala se sa predsjednikom Evropskog parlamenta, Antoniom Tajanijem, te i na novinarskoj konferenciji ohrabrila glasače da iskoriste priliku da “utječu na odluke” o klimatskim promjenama koje donose izabrani i postavljeni zvaničnici.

Tokom februarske posjete Briselu, Thunberg je zatražila od EU da udvostruči svoje ambicije za smanjivanje emisija gasova staklene bašte, te da povećaju cilj od 40 posto na 80 posto do 2030. godine.

EU se Pariškim sporazumom obavezala na smanjivanje emisija gasova staklene bašte za najmanje 40 posto do 2030. godine, u poređenju sa 1990. godinom. EU zvaničnici sada razgovaraju o povećanju ovog procenta na 45 posto.

XS
SM
MD
LG